Blogtour — De barmhartigen

‘En waar zal dat boek van jou zoal over gaan, als ik vragen mag?
[p.53, De barmhartigen]
‘Over de waarheid.
‘Je meent het. Klinkt heel boeiend. Ik zit op het puntje van mijn stoel, echt waar. Onthoud één ding: geen enkele romanlezer is geïnteresseerd in de waarheid. Wie de waarheid of wat daar voor moet doorgaan wil lezen, koopt wel een krant. Literatuur gaat niet om de feitelijke waarheid, maar om waarachtigheid. Dat is iets totaal anders. “De” waarheid bestaat trouwens niet, mijn beste. En als ze al bestaat, wil niemand er een boek over lezen. Omdat de waarheid meestal oersaai is. Je kunt beter een boek schrijven over de leugen. Dat is duizend keer interessanter en spannender. Dat verkoopt veel beter. Mensen zijn gek op leugens. De wereldliteratuur is gebouwd op verzinsels en luchtkastelen. De kunst bestaat erin ze als waarheid te verpakken in een meeslepend verhaal.’
~ ~ ~
Aanstaande maandag begint de blogtour rondom het nieuwe boek De barmhartigen geschreven door Koen van Wichelen. Via het contactformulier op mijn site kreeg ik een uitnodiging om mee te doen waar ik geen nee tegen kon zeggen. Inmiddels is het programma bekend en zal ik op woensdag 7 januari mijn leeservaring online zetten. Hieronder kun je zien welke bloggers nog meer deelnemen aan de blogtour en op welke datum zij zullen posten. Zet het in je agenda, zou ik willen aanbevelen. Wanneer ze hun blogpost online hebben staan, zal ik de links aanpassen in het overzicht.
5 januari: De Perfecte Buren Leesclub => Blogtour ‘De barmhartigen’ — Koen van Wichelen
7 januari: PETEPEL => Bladzijde 268 en verder…
9 januari: Het kraaien van De Haan => Erbarme dich — blogtour ‘De barmhartigen’
12 januari: Verbeelding => De Barmhartigen
14 januari: Bibliothecaris in blog => De barmhartigen
16 januari: Door Suzanne => Een roman over een roman
19 januari: De wereld van Hendrik-Jan => Beginnen bij het begin
21 januari: https://dobbinga.wordpress.com/
23 januari: http://connieflipse.blogspot.be

STEL JE VOOR: een nietsbetekenende veertiger met een knoert van een midlifecrisis en een dito drankprobleem schrijft een boek. En onverwachts wordt dat een bestseller. Dat is precies wat David Sores overkomt in De barmhartigen. De drieëndertig drukken leggen hem geen windeieren, maar zijn zorgen zijn niet achter de rug. Integendeel, hij krijgt er alleen maar bij. Zijn boek heeft bij bepaalde mensen een snaar geraakt die hij liever ongemoeid had gelaten.
De barmhartigen
Koen van Wichelen
Uitgeverij Manteau
ISBN 9789022329948
Geen commentaar (althans na 31 dagen)
Ruim een maand verder kan ik zeggen dat het heeft gewerkt. Mijn experimentje. Ik moest wel iets rigoreuzer te werk gaan dan ik had gedacht. Met een termijn van zes maanden bleken er nog steeds te veel spamberichten binnen te komen. Die Akismet weliswaar netjes afving, maar toch. Na een paar dagen heb ik toen de settings zodanig aangepast dat mijn blogposts maximaal 31 dagen openstaan voor reacties nadat ik ze gepost heb. Daarna is reageren niet meer mogelijk.
Is dat onvriendelijk richting jullie (mijn trouwe bezoekers)? Ik denk het niet. Ik heb zelfs het vermoeden dat het jullie niet zou zijn opgevallen wanneer ik er hier niet zelf over begonnen was. Ervaring leert dat jullie ofwel kort na publicatie reageren of helemaal niet. Het is maar heel zelden dat een oude blogpost van commentaar voorzien wordt. En ze blijven gewoon beschikbaar om te lezen natuurlijk. Bovendien zijn mijn blogposts in de meeste gevallen niet opgezet dat ze een discussie uitlokken die middels de commentaren wordt voortgezet. Als het al eens voorkomt dan is het vaak binnen enkele dagen al weer voorbij. Ruim binnen de termijn van 31 dagen dus.
Ik laat het daarom voorlopig zo. Mocht iemand er onoverkomelijke problemen mee hebben, dan laat het hieronder maar weten. En lees je dit pas ergens in februari, weet dan dat er een contactformulier is waar je altijd je commentaar kwijt kunt1. Maar niet verklappen aan de spammers alsjeblieft.
Schrödinger’s stats
We maakten er af en toe grapjes om bij #blogpraat. Al die bloggers die volop bezig zijn met pageviews, unique visitors en returning visits. Waarna ik dan steevast aangaf geen statistieken geactiveerd te hebben. Voor mij geen Google Analytics, Statcounter of de Jetpack plugin. Mijn blog wordt steevast goed bezocht. Of niet. Niemand die het weet. Een beetje Schrödingers stats naar analogie van Schrödingers kat.
Bij het begin van dit nieuwe jaar heb ik echter gek gedaan en zowel de Jetpack alsook de Statcounter plugin geïnstalleerd. Ik wil het eens een paar maanden tot een jaar aanzien wat mijn statistieken mij leren. Hoewel ik altijd heb aangegeven dat ik voornamelijk schrijf voor mezelf ben ik toch wel benieuwd hoeveel bezoekers mijn site gemiddeld trekt. Verder wil ik bekijken of het meedoen aan bijvoorbeeld blogtours en regelmatig een blogpost in het Engels plaatsen enig effect heeft.
Wat ik dan met die nieuw verworven informatie ga doen is me nog niet helemaal duidelijk. Meten is weten, zegt men. Laat ik het voorlopig houden op, komt tijd komt raad.
