Eigen boeken eerst

In de afgelopen dagen heb ik tijdens het lezen van de vele artikelen die verschenen zijn naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs een lijstje opgesteld van boeken waar naar verwezen werd voor meer achtergrond informatie. Mijn idee was om er een aantal te gaan aanschaffen dit weekend omdat ik toch in de stad moet zijn. Maar plots realiseerde ik me dat ik minimaal één titel in mijn eigen ‘bibliotheek’ had staan. Gisteravond ging ik op zoek en vond Occidentalism, een boekje wat ik al eens eerder gelezen had net na de aanslag op de Twin Towers. Ik kwam nog wat meer boeken tegen waarvan ik dacht dat het misschien wel eens tijd werd om die te gaan lezen in plaats soortgelijke titels te kopen. Dat kan later alsnog wanneer ik denk dat ze toegevoegde waarde hebben. Vooralsnog kies ik voor eigen boeken eerst.

occidentalism

This ‘grandly illuminating studie of two centuries of anti-Western ideas’ (Foreign Affairs) traces the historical roots of a virulent set of stereotypes about Westerners and the West, a cluster of notions and prejudices that Ian Buruma and Avishai Margalit call Occidentalism. The path does not lead back to Islam but, in fact, back to the West itself. From nineteenth-century Germany and Russia to twentieth-century Japan, China, Southeast Asia, and the Middle East, Buruma and Margalit track the spread of these noxious ideas. Drawing on their formidable range and gifts of synthesis to place modern terrorists in a long continuum of enemies of Western liberal society, Buruma and Margalit have written a book of extraordinary clarity and wide-ranging relevance.

Occidentalism. The West in the eyes of its enemies
Ian Buruma & Avishai Margalit
Penguin
ISBN 9780143034872

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *