Mijn uiterst realistische leesdoelen voor het jaar 2015

Als ik de afgelopen week in ogenschouw neem (wat ik gister deed) dan is het maar goed dat ik mezelf niet al te veel leesdoelen heb opgelegd. Met zomaar een hele week die verloren is gegaan aan kantoorwerk zou het meteen al moeilijk worden om overdreven ambitieuze doelstellingen te realiseren. Maar gelukkig leer ik mezelf door de jaren heen steeds beter (hoewel met uiterst kleine stapjes) kennen. Voor 2015 ga ik het dus rustig aan doen wat het lezen in mijn vrije tijd betreft, wetende dat er op het werk een aantal flinke projecten wachten.

Dit zijn mijn plannen tot nu toe:

 • Eindelijk proberen Ulysses uit te lezen. Tenslotte ben ik al tot bladzijde 14 gevorderd. Het zou zonde zijn als ik zo kort voor het einde afhaak.
 • Voor de bloggersleesclub Not just any book elke maand 1 of 2 besprekingen te schrijven. Ik zit er aan te denken om af en toe een titel over te slaan indien ik er niet meteen enthousiast over ben. De tijd die zodoende vrij komt kan ik dan gebruiken om een boek te lezen van mijn eigen Nog te lezen stapel.
 • In de zomer mijn oude routine weer op te pakken om een van de twee boeken door Robert Pirsig te lezen. De afgelopen twee jaar is het er niet van gekomen en ik mis het. Misschien moet ik ze dit jaar ter compensatie allebei lezen. Kan geen kwaad.
 • Over het geheel ergens tussen de 25 en 30 boeken te lezen. Ik heb bewezen dat het me de afgelopen jaren makkelijker afgaat om langere tijd aan één stuk te lezen (mits ik er de tijd voor heb). In mijn geval blijkt het te werken dat wanneer ik verslavende afleiding zoals tv en social media links laat liggen dit de concentratie verbeterd.
 • Wat vaker met de pen in de hand een boek te lijf te gaan. Op deze manier kan ik bijvoorbeeld later (wanneer ik groot ben) zien welke passages ik belangrijk vond en hoe ik over andere dacht. Kan ik daar vervolgens weer over bloggen. Zie het als een soort investering voor de toekomst.
 • Meer tijd uittrekken voor de verschillende tijdschriften waarop ik geabonneerd ben (De groene Amsterdammer, Geschiedenis Magazine en Historisch Nieuwsblad). Anders kan ik ze net zo goed opzeggen (wat ik bij een aantal andere al heb gedaan, zoals bijvoorbeeld Heaven en National Geographic).

Nou, dat moet toch te doen zijn, of niet soms?

EME | Pixabay

Esther Merbt | Pixabay

~ ~ ~

Dit is mijn antwoord op vraag 1 van 50books jaargang 2015.

Ik weet dat ik de meeste (zeg maar zo’n 40) vragen van 2013 nog moeten beantwoorden, en het dat hetzelfde het geval is voor 2014, maar ik heb er voor gekozen om allereerst te proberen bij de vragen van dit jaar aan te haken omdat ik nu toch eenmaal begonnen ben om realistische doelen te stellen.

~ ~ ~

6 reacties op “Mijn uiterst realistische leesdoelen voor het jaar 2015”

 1. In mijn ogen nog steeds een erg ambitieus plan. Laten we hopen dat je er ook geen enkel probleem mee hebt als doelen niet gehaald of gewijzigd worden.
  Meest belangrijke: Veel leesplezier.

  1. Je wil niet weten wat ik oorspronkelijk aan plannen had verzonnen tijdens de vakantieperiode. Heel wijselijk heb ik dat toen niet online gezet. Nu ik weer aan het werk ben speelt de realiteit van alledag vanzelfsprekend een voorname rol en heb ik de doelstellingen navenant aangepast.
   Ook om het plezier er in te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *