50books – jaar 2015 – vraag 4
Bij ons in huis hadden we vroeger nooit veel boeken. Wat ik me herinner is dat er een encyclopedie stond en wat boeken van Reader’s Digest. Dat was het wel. Ik weet niet of ik veel ben voorgelezen. Het is nu pas dat ik me dit afvraag. In mijn beleving ben ik op de kleuterschool in aanraking met boeken gekomen en is daar mijn ‘verslaving’ begonnen. Vanaf de dag dat de schoolbibliotheek voor mij openging verschenen er meer boeken in huis. Dat is altijd zo gebleven.
Wat ik daardoor gemist heb is het stiekem kunnen rondneuzen in de boekverzameling van je ouders. Op zoek naar boeken die je pas mocht lezen ‘als je wat ouder was’. Ook bij veel van mijn ooms en tantes ontbraken die boeken vaak in huis. Hier en daar stond een verdwaalde bijbel of wat westerns, maar dan had je het wel gehad. Er werd weinig gelezen in mijn familie. Of het moest de leesmap zijn die systematisch van hand tot hand ging en helemaal werd doorgeplozen.
In de bieb van de lagere school had ik al snel alles gelezen. Als verjaardagscadeau kreeg ik daarom een pasje voor de jeugdbibliotheek in de stad. Ik was nog nooit zo blij met een cadeau geweest. Het was daar dat ik op een dag alle moed bij elkaar verzamelde om de afdeling voor volwassenen te bezoeken. Met bonkend hart liep ik gefascineerd tussen de rekken vol boeken. Ik herkende er niets van. Op goed geluk pakte ik zomaar ergens een boek, bladerde er wat doorheen en zette het dan (soms geschrokken van wat ik gelezen had) weer terug. Pas later kreeg ik ‘officieel’ toestemming om voortaan daar mijn boeken uit te zoeken toen een van de behulpzame medewerkers zag dat ik was uitgekeken op de verzameling die zogenaamd voor mijn leeftijd bedoeld was.
Een compleet nieuwe wereld ging voor me open. Tot dan toe had ik altijd in de veilige omgeving vertoefd van literatuur die speciaal op mijn leeftijd was afgestemd. Nu betrad ik het domein waar er zogezegd geen grenzen meer waren. Alles wat ooit geschreven was (zo ervaarde ik het) stond daar op mij te wachten. En ik wist niet wat mij te wachten stond. Automatisch ging ik op zoek naar titels en auteurs die me iets zeiden of genres waar ik belangstelling voor had. Maar om mijn leeshonger te stillen keek ik niet zo nauw met wat ik mee naar huis nam. Het duurde dan ook niet lang totdat ik een boek te pakken had waarbij ik mezelf tot achter mijn oren rood voelde kleuren. Ik weet nog dat ik op de bank in de woonkamer zat en als een malle naar boven rende om het boek weg te stoppen in mijn tas om met een ander boek naar beneden te gaan. Stel je voor dat mijn ouders dat boek te zien zouden krijgen!
In de dagen erna las ik het boek beetje bij beetje verder uit. Er werden dingen beschreven die mijn fantasie ver te boven gingen. Maar ik kon niet stoppen met lezen. Elke keer weer werd ik er naar toe getrokken. Met niemand durfde ik erover te praten. Ik lag wakker van de vraag hoe ik het weer kon inleveren zonder dat ik er opmerkingen over zou krijgen. Waarom hadden ze me niet tegengehouden toen ik het boek meenam? Hadden ze niet goed opgelet? Was het een test? Op de bewuste vrijdagmiddag dat ik altijd naar de bieb ging om nieuwe boeken te halen liep ik schoorvoetend naar binnen. Het zweet droop uit mijn oksels. Maar natuurlijk gebeurde er niets. Mijn boeken werden aangenomen. Ik kreeg een vriendelijk knikje zoals altijd en mocht doorlopen.
Het voelde alsof ik een soort van initiatieritueel ondergaan had. Het lezen van ‘grote mensen’-boeken betekende ook dat je geconfronteerd werd met wat grote mensen deden en dachten. Dat was ‘part of the deal’. Ik besloot dat ik het aankon en ik weet nog precies bij welk boek het was.
vraag 4:
Bij welk boek verloor jij je onschuld?
Voor vandaag ben ik geïnteresseerd welk boek voor jou de overgang heeft gemarkeerd van jeugd- naar volwassenenliteratuur. En ik ben in het bijzonder benieuwd naar het boek of de boeken die je als schokkend hebt ervaren omdat je niet wist dat dit ook mogelijk was. Dat je je plots realiseerde dat je tot dan toe ‘veilige’ boeken had gelezen. Misschien wel gedeeltelijk gecensureerd om ze geschikt te maken voor jouw leeftijd. Weet je nog bij welk boek jou de schellen van de ogen vielen en je een eerste inkijkje keek in de volwassen wereld. Was het een gewelddadige actie-thriller? Of misschien een op het eerste gezicht doodnormaal verhaal waar plots een expliciet erotische passage in voorkwam. Of kwam je in aanraking met non-fictie materiaal over periodes in de geschiedenis waar je tot nu de gruwelijke details nog nooit over gelezen had? Maar schaam je ook niet te vertellen dat het in jouw geval bijvoorbeeld om een roman ging waar de hoofdpersoon van zijn geloof dreigde te vallen. Eenieder heeft een eigen ontgroening ondergaan en dit is je kans om er vrijuit over te vertellen.
Zoals altijd ben ik weer heel erg benieuwd naar jullie antwoorden. Ik kijk er naar uit.
6 reacties
Goh, bij ons thuis is er altijd een boekenkast aanwezig geweest. Kinderboeken… niet dat ik me kan herinneren. Wel boeken van Agatha Christie en George Simenon. Pas toen we in het middelbaar een aan onze leeftijd aangepaste literatuurlijst gekregen is mijn moeder haar frank gevallen en is ze beginnen toezien op de boeken die ik las. Heb ik daar ooit tegen geprotesteerd… nope, ik was een brave — als oudste van vijf werd me al gauw meegegeven dat ik me, als voorbeeld naar de jongeren, verantwoord moest gedragen. Tja…
Het waren twee boeken die achteraf hetzelfde teweeg brachten, namelijk emancipatie in de breedste zin van het woord!
En wat had ik een wijze moeder.
http://bitly.com/1L8xGTJ
Hele moeilijke: http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2015/01/50books-201504-als-over-een-glooiende.html
Psycho II van Robert Bloch http://wisselendtij.nl/getijde/index.php/archives/1809#more-1809
Ik weet het dus echt niet! 🙂
https://www.facebook.com/notes/mirjam-de-graaf/50books-vraag-4-bij-welk-boek-verloor-jij-je-onschuld/10152618238075036
(En de foto: http://img.ly/B6QI)
Ik vond hem erg lastig, maar hier is mijn bijdrage: http://www.drspee.nl/50books-vraag-4-onschuld/ Ik ben nieuwsgierig naar welk boek jouw volwassenheid heeft doen inluiden.