Uiterst logische consequenties

Wanneer je jezelf uiterst realistische leesdoelstellingen oplegt zoals ik die dit jaar verzonnen heb, dan kan het zo maar voorkomen dat op dagen met weinig vrije tijd het bloggen erbij in schiet omdat het lezen op de eerste plaats komt. Vanavond heb ik welgeteld een uurtje kunnen verder lezen in Occidentalism – The West in the eyes of its Enemies omdat het testen nogal uitliep en ik daarna moest wachten op feedback uit de VS of de resultaten goed genoeg waren om morgen de volgende fase in te gaan.

Het was wel weer leerzame lectuur die ik in dat uurtje tot me nam:

Human sacrifice is not an established Muslim tradition. Holy war always was justified in defense of the Islamic state, and believers who died in battle were promised heavenly delights, but glorifications of death for its own sake was not part of this. […] Unlike the Christian martyr, who suffers torture and death for faith, the Muslum martyr (shahid) is an active warrior, more like the kamikaze pilot. But his or her motives must be pure. It is not glorious to die for selfish reasons, or gratuitously, without any effect on the enemy. And the idea that freelance terrorists would enter paradise as martyrs by murdering unarmed civilians is a modern invention, one that would have horrified Muslims in the past, Shi’ite or Sunni, and still horrifies many Muslims today. Islam is not a death cult.
[p.68-69, Occidentalism]

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *