You put together two things

You put together two things that have not been put together before. And the world is changed. People may not notice at the time, but that doesn’t matter. The world has been changed nonetheless.
[p.3, Levels of life, Julian Barnes]

Vanmiddag ben ik begonnen te lezen in Levels of life, het boekje dat ik volgende week vrijdag wil bespreken nu De linkshandigen van Christiaan Weijts nog even op zich laat wachten. Het bovenstaande citaat is de alinea waarmee het verhaal een aanvang neemt. Hierna worden we meegenomen in de wereld van de negentiende eeuwse ballonvaart en passeren enkele vooraanstaande pioniers de revue.

Ik moest aan mijn eigen luchtdoop in een ballon denken. In 2008 kregen we als onderdeel van een groots opgezette Supply Chain bijeenkomst de kans om zo’n tocht te ondernemen. Niet iedereen liep er voor warm. Zelf had ik het idee dat de gebeurtenis op het laatste moment zou worden afgelast omdat tegen de avond de lucht steeds meer begon te betrekken. Van een collega die aan zweefvliegen deed had ik te horen gekregen dat luchtballonnen vanwege de luchtvaartwet niet door de bewolking mochten stijgen.

Groot was onze verbazing toen we dit alsnog deden. Nog groter was onze verbazing toen we boven de wolken als het ware in een volkomen stiltegebied kwamen te hangen. Later heb ik gehoord dat enkelen onder ons (we waren met drie ballonnen) dit bijna als een religieuze ervaring hadden ondergaan. Anderen schijnen het niet op prijs te hebben gesteld omdat het achteraf als een roekeloze manoeuvre werd beschouwd. Het afdalen zonder zicht op wat zich onder de wolken afspeelt is niet zonder gevaren.

In de binnenkant van de achterflap staat vermeld dat Julian Barnes getrouwd is geweest met Pat Kavanagh die hij in 1978 had leren kennen. Zij is komen te overlijden in 2008. Ergens heb ik gelezen dat Levels of life over het onmetelijk verlies gaat dat Barnes overvallen is nadat Pat Kavanagh uit zijn leven is verdwenen.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *