50books – jaar 2015 – vraag 8

Deze blogpost is deel 8 van 49 in de serie 50books - 2015

Tig jaren geleden zat ik ‘s ochtends vroeg op kantoor wat van gedachten te wisselen met een nerdy collega van de IT afdeling. Zoals wel vaker waren we weer eens bezig om oplossingen te bedenken voor onze luxe-problemen. Ditmaal ging het over de gedeelde ergernis van het ‘s avonds laat thuiskomen na een dag hard werken en dat je dan nergens zin in hebt behalve een beetje tv kijken. De ergernis richtte zich vooral op het feit dat er dan nooit eens iets leuks was wat jij dan wilde zien. Het duurde niet lang of we hadden het concept van een streaming videodienst bedacht. En niet veel later was er Netflix. Weliswaar kwam daar iemand anders mee aanzetten, maar toch. Voor hetzelfde (vele) geld hadden wij het gelanceerd.

Het vreemde is dat ik nog nooit het gemis heb ondervonden van een streaming boekendienst. Bij Bruna wel. In navolging van o.a. Amazon en (dichter bij huis) bibliotheek.nl gaan zij binnenkort deze behoefte opvullen met hun app Bliyoo. Daarmee is het mogelijk om via een betaald abonnement onbeperkt toegang te krijgen tot 24.000 (boek- en tijdschrift)titels.

De boekenbranche maakt zich steeds meer zorgen over de slinkende inkomsten vanwege een constante daling in de boekverkoop. In de muziek- en filmindustrie is gebleken dat aanbod via een streamingdienst succesvol kan zijn om het tij ietwat te keren. De vraag is of deze formule hetzelfde positieve effect zal hebben bij de verkoop van boeken.

Kijken we naar de dalende verkoop van cd’s dan had dit vooral te maken met de hoge verkoopprijs en de mogelijkheid om via het internet op een makkelijke manier illegale copietjes te downloaden. Diensten zoals Spotify springen in op het ongemakkelijke gevoel dat veel mensen toch wel hebben bij het illegale downloaden en beloven dat de artiesten als rechthebbenden een deel van de opbrengst krijgen. Bij Netflix en HBO zien we iets vergelijkbaars. Mensen willen volop film en tv-programma’s kijken maar het werd hen steeds moeilijker gemaakt omdat bijvoorbeeld net-coördinators bepalen wat wanneer wordt uitgezonden. De vraag is er altijd geweest, maar het aanbod was er niet meer goed op afgestemd.

Het lijkt me dat er iets anders aan de hand is in boekenland. Er wordt steeds minder gelezen. Niet zozeer omdat de boekenprijs te hoog is (speelt zeker mee) of omdat men moeilijk aan boeken kan komen wanneer men ze nodig heeft (tegenwoordig heb je ze binnen 24 uur geleverd of bijna onmiddellijk in het geval van een ebook) maar doordat er een verschuiving heeft plaatsgevonden naar andere tijdsbestedingen. Lezen heeft concurrentie gekregen. Dat is volgens mij een groter probleem dan de snelle beschikbaarheid van het aanbod.

Althans dat is mijn inschatting. Maar ik ben natuurlijk zoals elke zondag weer erg benieuwd naar jullie opvattingen. Dus hierbij de vraag van vandaag:

vraag 8
Is het streamen van boeken de oplossing tegen ontlezing?

Op de site van Emerce las ik de volgende reactie onder de aankondiging van het initiatief van Bruna: “Geweldige zet, misschien ga ik eindelijk eens lezen.” Denk jij dat dit inderdaad een keerpunt gaat zijn in de dalende boekverkoop? Dat mensen weer massaal gaan lezen omdat eindelijk al die klassiekers en andere bestsellers altijd online beschikbaar zijn? Of ben jij van mening dat ontlezing een onomkeerbare tendens is? Of tenminste toch eentje die niet via een boekstreamingdienst gekeerd kan worden. En wat zou dan wel een oplossing kunnen zijn? Kom maar op met jullie mening en wie weet lukt het ons gezamenlijk een betere oplossing te verzinnen indien we allen denken dat streaming het niet gaat worden.

Alicia Martin

Alicia Martin

~ ~ ~

8 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 8”

    1. Er is nog geen streaming bij Bruna, men wil streaming ontwikkelen. Vooralsnog is het een idee, volgens mij kijken ze vooral of er vraag naar is, bij consumenten en uitgeverijen slash auteurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *