Bonusloterij

Nog een citaat:

Een saleshandelaar aandelen van eind veertig mocht sinds een paar jaar bonussen toekennen aan junioren. Hoe dat gaat? Hij lachte: ‘Het is gewoon een stel gasten in een kamer die door een lijst met namen gaan en zeggen: “Oké, hoeveel krijgt deze?”
[p.55, Dit kan niet waar zijn. Onder bankieren, Joris Luyendijk]

Ergens in 1985 kreeg ik een baan aangeboden bij Philips. Ik had gesolliciteerd op iets met IT maar uit de intake kwam dat ik meer aanleg had voor logistiek. Het was mij om het even. Ik zette mijn handtekening onder het contract en zocht thuis op1 wat dat dan precies was, logistiek.

Een paar weken later mocht ik op een mooie maandag beginnen. Samen met drie andere gelukkigen. Eentje had er zelfs voor gestudeerd. Op de school voor logistiek. Na een korte introductie werden we naar een ruimte gestuurd waar we verdeeld werden over de wereld. Net zoals ik eerder tijdens mijn dienstplicht al had meegemaakt zag ik ook hier geen enkele logica. Aangezien een van ons vieren van Chinese afkomst was leek het mij voor de hand liggend dat zij kon gaan werken op de afdeling die zich bezighield met de regio Azië. Niet dus. Daar kwam ik terecht.

Elke dag lunchten we gezamenlijk en vertelden elkaar wat we die dag hadden meegemaakt. Het was veel van hetzelfde ongeacht voor welke regio je werkte. Behalve één belangrijk verschil. Alleen de collega die voor Europa werkte mocht af en toe op zakenreis. De rest moest het zakendoen overlaten aan zogenaamde ‘landenmannen’ (mochten ook vrouwen zijn) die niets anders deden dan de hele wereld afreizen.

Toen de tijd was aangebroken dat de bonussen werden uitgedeeld waren we heel benieuwd wat er voor ons geregeld was. Ondanks dat we nog geen jaar in dienst waren hadden we het idee dat er voor ons een leuk bedragje was vrijgemaakt. Groot was onze teleurstelling dat enkel de ‘Europese collega’ met een bonus de kerstdagen inging.

Pas jaren later hoorde ik hoe dat gegaan was. De manager had van onze respectievelijke afdelingshoofden doorgekregen (inclusief schriftelijke onderbouwing) dat wij als enthousiaste jonge honden allemaal in aanmerkingen kwamen voor een extra beloning. Daarmee ging hij vervolgens naar zijn baas die met een schuin oog naar de namen keek en aangaf dat collega X wat hem betrof iets kon krijgen. Enkel en alleen omdat de naam van collega X bij hem een belletje deed rinkelen vanwege de verplichte bezoekrapporten die X moest schrijven na een zakenreis in Europa. Zo ging dat.

En zo gaat het volgens mij nog steeds in veel gevallen. Willekeur, toeval en een flinke dosis vriendjespolitiek achter een keurige facade van weldoordacht salarisbeleid.

~ ~ ~


  1. In een woordenboek. Dit was in het pregoogle tijdperk 

2 reacties op “Bonusloterij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *