50books – jaar 2015 – vraag 11

Deze blogpost is deel 11 van 49 in de serie 50books - 2015

Op de eerste dag van de Boekenweek liep ik ‘s ochtends om 9:30 uur de boekwinkel binnen met een lijstje in mijn hand om mijn inkopen te doen. Een half uurtje later vertrok ik met een flinke stapel waaronder het boekenweekgeschenk door Dimitri Verhulst en het boekenweekessay door Pieter Steinz. Thuisgekomen begon ik meteen te lezen in Waanzin in de wereldliteratuur door Steinz en op maandag verwees ik er naar in een kort blogje met de titel Alles is gekte. Vandaag wil ik er opnieuw aandacht op vestigen. En opnieuw is dat vanwege de prikkelende opmerking die hij maakt op het einde van zijn essay:

Schrijvend aan dit essay begon ik me af te vragen of niet eigenlijk elke roman op een of andere manier over gekte gaat […]
[p.56, Waanzin in de wereldliteratuur, Pieter Steinz]

Hij toetst deze ‘stelling’ door allereerst een top 10 van boeken die hij ooit heeft opgesteld aan een nader onderzoek te onderwerpen, en wat blijkt? Allemaal voldoen ze op de een of andere manier aan het criterium dat er gekte aan ten grondslag ligt (bijvoorbeeld de waanzin van de oorlog, doorgedraaide personages of een kranzinnige plot). Ook wanneer hij willekeurig andere boekenlijsten onder de loep neemt komt hij tot dezelfde conclusie. Met als enige uitzondering de boeken van Jane Austen.

De meeste goede boeken hebben op z’n minst een beetje gekte nodig – is het niet in het verhaal, dan toch zeker in de taal (denk aan James Joyce’ Ulysses of Georges Perecs roman zonder e’s ‘t Manco).
[p.57, Waanzin in de wereldliteratuur, Pieter Steinz]

Nieuwsgierig geworden besloot ik zelf een tiental boeken uit mijn verzameling te kiezen en ze tegen deze stelling te houden. Misschien zal het voor sommigen geen verrassing zijn, maar inderdaad, de waanzin kwam er overal in verschillende vorm terug. Ik vind dit een erg fascinerende ontdekking van Steinz. En ik vraag me af waarom dit nooit eerder iemand was opgevallen?

Of zou het niet kloppen? Is het thema van waanzin te algemeen en kun je het overal op toepassen? Maar dat is bij andere grote thema’s zoals bijvoorbeeld liefde toch ook het geval? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Steinz (net als ikzelf blijkbaar) een onbewuste voorliefde heeft voor boeken waar een schroefje aan los zit.  Ik ben daarom benieuwd wat jullie mening is. Dus hierbij de vraag voor deze week:

vraag 11:
Wat is de uitkomst wanneer je de ‘stelling van Steinz’ toepast op willekeurig 10 boeken uit je verzameling?

Graag zou ik zien dat jullie maximaal 10 boeken willekeurig uit de boekenkast trekken en per titel aangegeven waarom deze wel of niet past binnen de opgeworpen stelling door Pieter Steinz dat ‘eigenlijk elke roman op een of andere manier over gekte gaat’. Opgeteld zouden de steekproeven die jullie ieder voor zich gaan doen een beter beeld geven of er een kern van waarheid in zit. Voel je vrij om aan te geven hoe je waanzin definieert bij elke gekozen titel. Indien je de stelling onzin vindt mag je dit vanzelfsprekend ook aangeven. Probeer dan wel te omschrijven waarom je het er niet mee eens bent.

Zoals altijd wens ik jullie weer veel plezier en kijk ik uit naar de inzendingen. En laat je niet gek maken op deze grijze zondag.

vraag201511

~ ~ ~

5 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 11”

  1. Oeps… heel wat van de werken en schrijvers die in zijn overzicht staan heb ik gelezen en heb ik en nog meer die ook perfect in dat plaatje zouden passen. Zou dat iets over mijn geest zeggen dan of meer over het feit dat hij met zijn stelling weleens gelijk zou kunnen hebben. Overigens zijn er ook heel wat hedendaagse romans hoor waarvan je direct iets hebt, compleet gestoord. Tirza, om er maar eentje te noemen of De maagd Marino… heel wat thrillers ook om maar te zwijgen van romans over liefde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *