Intuïtief gezien

Vanochtend ging ik stemmen. Op de keukentafel lag een envelop met daarin twee stemkaarten en een begeleidende brief. Er werd uitgelegd dat één kaart was bedoeld voor de Provinciale Staten en de andere voor het Waterschap. Dit was ook duidelijk aangegeven op de kaarten zelf. In de brief stond verder vermeld dat ik niet moest vergeten om de een of andere vorm van identiteitsbewijs mee te nemen. Ik koos voor mijn paspoort.

Onderweg naar het stembureau probeerde ik voor mezelf uit te maken onder welk Waterschap mijn huisadres zou vallen, want de regio Arnhem is verdeeld over maar liefst drie van deze waterschappen. Ik gokte voor Rivierenland. En dat bleek goed te zijn zo kreeg ik later te horen en te zien.

Bij de lagere school aangekomen waar ik al vele jaren ga stemmen stonden borden opgesteld die aangaven dat het gebouw vandaag dienst deed als stembureau. Binnen zaten de gebruikelijke vrijwilligers achter een rij tafels. Tegen inlevering van mijn stemkaarten en na controle van mijn paspoort kreeg ik twee stemformulieren. In een open hokje maakte ik mijn keuze met hulp van een rood potlood. De stemformulieren vouwde ik weer terug in hun oorspronkelijke staat. Wat nog niet meeviel.

Bij de tafels stonden twee stembussen. Een groene en een blauwe. De twee stemformulieren hadden elk een kleuraanduiding. Eentje was blauw. En eentje was groen. Ik gooide het groene stemformulier in de groene stembus. Daarna het blauwe stemformulier in de blauwe stembus. Goed geregeld dacht ik, en met een welgemeende groet nam ik afscheid van de vrijwilligers en liep met een omweg naar huis vanwege het mooie weer.

Eenmaal weer thuis lees ik op het liveblog van NRC dat het toch allemaal niet meevalt met die twee stemformulieren:

stemmen

Nu heb ik zelf regelmatig problemen met het uit elkaar houden van groen en blauw maar juist vandaag niet bij de stemformulieren. En eenmaal dichtgevouwen is het eigenlijk helemaal niet meer belangrijk te weten of het stemformulier nu voor de Provinciale Staten was of voor het Waterschap. Dan telt alleen de kleur nog maar. Blauw gaat in blauw. Groen gaat in groen. Dat zou intuïtief gezien geen problemen moeten opleveren.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *