50books – jaar 2015 – vraag 12

Deze blogpost is deel 12 van 49 in de serie 50books - 2015

Op zoek naar een citaat voor een nog af te ronden blogpost pakte ik gister het boek Aeneïs door Vergilius uit mijn verzameling en begon te bladeren. Na enige worsteling kreeg ik het ritme van de in hexameters beschreven vertelling te pakken en liet me meevoeren naar een lang vervlogen tijd:

‘k Zing den krijg en den man die het eerst, van Troje, als balling,
Door het Noodlot geleid, naar Italië kwam en de kusten
Van het Lavinische rijk; veel werd hij, ter zee en te lande,
Door het geweld van de Goden geslingerd, om ‘t wrokken der wreede
Juno; veel leed hij in strijd, bij het stichten der stad, toen hij zijne
Goden, met zich, in Latium bracht: van het volk der Latijnen
D’Oorsprong, der vaders van Alba, der statige muren van Rome.
[p.1, De Aeneis van Publius Vergilius Maro, Metrisch vertaald door P.W. de Koning]

Toen ik gevonden had wat ik zocht (het bleek toch anders te zijn dan ik gedacht had) ging ik, nieuwsgierig geworden door het archaïsche taalgebruik te rade uit welke tijd de tekst stamde. Dus niet de oorspronkelijke tekst (die is geschreven tussen 30 en 19 vóór Christus), maar de uitgave die ik in mijn handen had. Het bleek dat  P.W. de Koning zich bij zijn vertaling gebaseerd had op een uitgave in het Latijns uit 1876 door de Fransman E. Benoist. Omdat ook deze inleiding niet bijster modern klonk (Geen vakman zijnde, moest ik wel zoo’n beetje op de woorden des meesters zweren) keek ik op het titelblad:

AMSTERDAM
P.N. VAN KAMPEN & ZOON
1915

1915! Ik had een boek in bezit dat precies 100 jaar oud was. Hiep Hiep Hoera! Nadat de feestvreugde een beetje was gezakt onderwierp ik de boeken in mijn kast vluchtig aan een nadere inspectie om na te gaan of ik wellicht nog oudere exemplaren had staan. Dat bleek niet het geval te zijn. Althans ik heb tot nu toe niets kunnen vinden. Het brengt me wel tot de vraag voor vandaag:

vraag 12:
Wat is het oudste boek in jouw verzameling?

Ben jij zo iemand die regelmatig antiquariaten of boekmarkten bezoekt in de hoop een originele eerste druk of anderszins zeldzame uitgave te vinden? Of heb jij via via de beschikking gekregen over boeken die al uitgegeven waren toen jij nog het levenslicht moest aanschouwen? Laat ons weten wie bij jou de ranglijst aanvoert van het oudste boek in de kast en doe er als het kan een mooie foto bij en het verhaal hoe het in je bezit is gekomen.

Mocht je helemaal geen oude boeken hebben staan dan ben ik natuurlijk ook zeer nieuwsgierig hoe dat komt. Heb je moeite met het gedateerde taalgebruik? Of wil je liever niet van die ouwe meuk in de kast omdat het niet past bij je strakke interieur?

Wat de redenen ook zijn waarom jullie wel of niet oude boeken in je kast hebt staan, ik ben er zoals elke zondag weer benieuwd naar.

image1

~ ~ ~

13 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 12”

 1. Pingback: Op zoek naar het oudste boek – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

 2. Ik heb nauwelijks oude boeken. Een boekje uit een nalatenschap: De sluiker, door W. Schippers uit 1931, een boek van ‘A.J.’ (Lodewijk van Deyssel) met drie stukken over Multatuli uit 1922, een Bloemlezing uit het verhalend proza van J.A. Alberdingk Thijm uit 1909, een editie Verzamelde Werken van Multatuli uit 1907, dat is het wel zo’n beetje. Na enig spitten blijkt dan toch het oudste boek: Leven van Spinosa van J. Colerus, in een editie van 1880. Hierover schreef ik al eens: http://foxxblok.blogspot.nl/2013/04/leven-van-spinosa.html

 3. Vandaag weer voor de zoveelste keer doende geweest met het vullen van doze met boeken waarvan ik afscheid moet nemen.
  Alle kasten zijn overvol en langs de muren stapelen de boeken zich op als woekerende klimop.
  Moeilijk is het. Elk boek dat door mijn handen gaat roept herinneringen op van aankoop, leesgenot, bespreking . . .
  Het meest lastige is dat ik mijn boeken hoer naar de Franse Emmaüs zal brengen. De ,meeste Fransen in deze regio zijn al geen grote lezers, laat staan van Nederlandse uitgaven.
  http://hermanlinde.blogspot.fr/2015/03/wat-is-het-oudste-boek-in-mijn.html

 4. Pingback: Alle de Wercken van Focquenbroch – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *