Dankzij de poetsvrouw

Omdat de poetsvrouw iedere donderdag komt, en omdat ik vorige week donderdag vrij was, moest ik het huis uit. Zo werkt zij dat. Ik vond het wel een goed idee om de bieb in Arnhem eens te gaan bezoeken. Om mezelf een houding te geven toen ik daar eenmaal was besloot ik terstonds lid te worden nadat ik een aantal jaren verzaakt had. Een paar uur later liep ik opgetogen terug naar mijn auto met een hele stapel boeken onder de arm waarvoor ik helemaal geen tijd had om ze te lezen. Gelukkig had ik vrijdag ook nog vrij.

Het eerste boek waarvoor mij de tijd ontbrak om het te lezen was Education of the Senses, deel 1 uit de serie The Bourgeois Experience – Victoria to Freud geschreven door de historicus Peter Gay. De totale serie bestaat uit 5 delen en ondanks dat ik daar zeker geen tijd voor heb ga ik ze binnenkort allemaal één voor één in huis halen. Centraal onderwerp van de serie is een alomvattende studie naar ‘the European and American middle classes from the 1820s to the outbreak of World War I’.

Deel 1 begint allereerst met een poging om ‘bourgeoisie’ te definiëren. Conclusie: dat valt nog niet mee. Daarna wordt Mabel Todd Loomis opgevoerd. Zij was een vrijgevochten vrouw die een flinke stapel dagboeken heeft nagelaten waarin zij nauwgezet maar wel cryptisch gecodeerd verslag doet van haar seksuele leven als getrouwde vrouw en minnares. Volgens Peter Gay, een groot fan van Freud en aanhanger van de psychohistory, is haar verhaal ‘though exceptional in many ways’ een weerspiegeling van ‘the yearnings and passions of countless others in the nineteenth century’.

In hoeverre de volgende constatering door Gay een weerspiegeling is van zijn eigen opvattingen over het huwelijk is iets wat ik me dan weer afvraag doordat er in de voorgaande bladzijdes zo vaak gesproken wordt over projectie en onderdrukte emoties:

Marriage, far from dimming the Todds’ sexual ardor, or reducing it to pleasant, drowsy monotony, only enhanced it.
[p.81, Education of the Senses, Peter Gay]

 IMG_3786

With this book, Peter Gay begins a project of enormous scope and imagination: a multi-volume study of the European and American middle classes from the 1820s to the outbreak of World War I. The Bourgeois Experience will eventually comprise at least five volumes as Gay explores the much-neglected but all-important role that human drives and emotions played in the shaping of Victorian culture. This volume, Education of the Senses, focuses on sexuality and will be followed by The Tender Passion, which will center on the range of Victorian attitudes and approaches to love. Later volumes will discuss the way the bourgeoisie dealt with aggression and conflict. This is, in the author’s words, “history informed by psychoanalysis” – a bold scholarly venture that promises an unparalleled view into the inner life of an endlessly fascinating culture.

~ ~ ~

4 reacties op “Dankzij de poetsvrouw”

  1. Lijkt me hele interessante lectuur. Al zal je er ongetwijfeld je hoofd goed moeten bijhouden…Ik ben benieuwd want ongetwijfeld gaan we je vorderingen kunnen meevolgen op jouw blog of ik zou me al heel sterk moeten vergissen 😉 Tot lees…

  2. Altijd als ik jouw blogs lees, denk ik: die man heeft meer uren in een dag! (of: wat is die man productief, hoe krijgt ‘ie het voor elkaar?) Nu snap ik het: een poetsvrouw is het geheim. Nee. Toch heb ik daar totáál geen zin in. Iemand die in m’n huis door m’n spullen gaat. Dan maar wat minder uren…zucht. (en eh.. ja.. interessant..)

    1. Mijn ‘geheim’ is simpel maar doeltreffend: focus op wat je het liefste doet en offer daar de rest aan op. Er is altijd een prijs die je moet (willen) betalen. En in dit geval hoort daar ook bij dat er iemand door mijn spullen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *