50books – jaar 2015 – vraag 13

Deze blogpost is deel 13 van 49 in de serie 50books - 2015

Wanneer ik door mijn boekverzameling ga, dan valt me op dat ik alle boeken die ik ooit tijdens mijn jeugdjaren heb aangeschaft door de jaren heen heb weggedaan. De stripverzameling die ik zorgvuldig had opgebouwd heb ik in een opwelling aan een neefje of nichtje gegeven toen ik er op uitgekeken was. Jeugdliteratuur is op een zelfde manier verdeeld over jongere familieleden of achtergebleven tijdens enkele verhuizingen. Veel spijt heb ik daar nooit van gehad en ook nu voel ik geen behoefte om de boeken die ik vóór mijn zestiende las opnieuw te lezen.

Er is echter één uitzondering.

In het eerste jaar van de middelbare school (in mijn geval de brugklas voor HAVO/VWO) was het verplicht om de Grote Bosatlas te kopen. Die heb ik nog steeds. Al vanaf de eerste dag dat dit boek een plekje kreeg op mijn slaapkamer waar ik ook altijd mijn huiswerk ging maken had het een haast magische aantrekkingskracht op mij. Moest ik mezelf er in veel gevallen toe zetten om de andere studieboeken open te slaan, bij deze atlas was dat compleet anders. Elke avond kon ik er voor mijn gevoel uren in bladeren en elke keer weer ontdekte ik nieuwe dingen. Alsof ik inderdaad echt op wereldreis was.

Wat ik ook al snel ging doen was om tijdens het lezen van fictie de atlas erbij te pakken om te zien waar het verhaal zich afspeelde indien er verwezen werd naar in ‘t echt bestaande plaatsen. Dat gaf voor mij een extra dimensie aan de avonturen die beschreven werden. Alsof ik er nog meer bij betrokken was. Op deze manier nam ook mijn topografische kennis zienderogen toe zonder dat ik er ogenschijnlijk veel moeite voor hoefde te doen.

Het is iets waar ik me tegenwoordig nog steeds in kan verliezen. Maar dan zonder de Grote Bosatlas. Inmiddels heb ik de beschikking over The Atlas of Literature en natuurlijk internet voor mijn literaire ontdekkingsreizen. Gecombineerd geeft mij dat zoveel gedetailleerde informatie dat ik mezelf iedere keer opnieuw moet dwingen terug te gaan naar het boek wat ik aan het lezen was. Zeker wanneer ik terechtkom op plaatsen waar ik zelf al eens ben geweest. Dat is dan een zoveelste dimensie die de leeservaring nog intenser maakt.

En zo komen we langzaam bij de vraag van deze zondag.

Op de Bookblog sectie van The Guardian zag ik dat er een speciale rubriek is getiteld Reading American cities. Het idee is dat zowel redacteuren als lezers boeken of boekfragmenten kunnen vermelden die zich afspelen in de geselecteerde steden. Zo onstaat een literaire stadsgids die het voor literatuurliefhebbers makkelijk maakt om een stad op een unieke manier te leren ontdekken. En nu vroeg ik me af of wij ook niet zoiets (in het klein) konden doen.

vraag 13:
Welke boeken en/of schrijvers ken jij die te maken hebben met jouw woon- of geboorteplaats?

Graag zou ik zien of je een lijstje kunt opstellen van boeken en/of schrijvers die een link hebben naar de plaats waar je nu woont of waar je geboren bent. Wellicht dat het onbekend gebied voor je is, maar wie weet brengt een kleine zoektocht al veel aan het licht. En het zou zo maar kunnen gebeuren dat je toevoegingen krijgt van behulpzame lezers wanneer je eenmaal een eerste poging online hebt gezet. Het lijkt me een leuke manier om misschien wel vergeten boeken of schrijvers weer eens wat aandacht te geven. Ik ben daarom opnieuw weer erg benieuwd naar jullie invulling van deze vraag.

vraag132015

~ ~ ~

8 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 13”

  1. Pingback: #50books 13: Dordrecht in boeken - Martha blogt privé

  2. Jeugdboeken… ik heb de mijne allemaal een paar jaar geleden weggedaan toen bleek dat de oudste er hoegenaamd geen interesse voor had. En de jongste tja… het blijft voorlezen op kleuterniveau ook al is ze intussen al achttien 🙂
    Spijt, nee… ze hebben plaats gemaakt voor andere boeken. Zo gaat dat bij plaatsgebrek…

  3. Pingback: Gerard Reve en Veenendaal – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *