50books – jaar 2015 – vraag 19

Deze blogpost is deel 19 van 49 in de serie 50books - 2015

Gisteravond ben ik begonnen te lezen in het boek Het regende vogels van Jocelyne Saucier. Het staat op de lijst om eind volgende week te bespreken voor onze bloggersleesclub ‘Een perfecte dag voor literatuur’. Door projectwerkzaamheden lig ik wat achter momenteel met mijn recensies en omdat ik wil voorkomen nog verder achterop te geraken heb ik het boek gisteravond laat toch maar opengeslagen.

Eigenlijk wilde ik een ander boek lezen. Van de bibliotheek heb ik Freud for historians door Peter Gay enkele weken geleden geleend en heb het bijna uit. Als ik het nu niet uitlees dan is de kans groot dat er weken overheen gaan voordat ik er weer tijd voor heb. Omdat er namelijk nog andere boeken liggen te wachten die ik hoor te bespreken.

Maar als ik heel eerlijk ben en ik zou geen andere verplichtingen hebben, dan zou ik misschien ook niet in het boek van Gay verder zijn gaan lezen. Want eerder op de dag zag ik op mijn bureau de twee delen biografie over Willem Frederik Hermans liggen en die vragen er gewoon om om gelezen te worden. Het is niet slim dat ik ze zo promiment naast mijn pc heb liggen. Elke dag opnieuw herinneren ze me eraan dat ik een kans gemist heb erin te beginnen.

Trouwens, ‘s avonds na het eten hebben we nog even het laatste stukje verfilming van Cloud Atlas afgekeken. Dat was verloren tijd. Het was tot dan toe niet echt bijzonder wat we ervan gezien hebben en het werd er niet beter op. Althans dat vond ik omdat ik het boek door David Mitchell al gelezen had. Daar was ik toendertijd helemaal van onder de indruk. Tijdens het uitkijken van de film zat ik daarom geregeld te denken waarom ik niet snel iets te lezen van Mitchell zou pakken nadat de film was afgelopen. Om de slechte smaak van de film weg te spoelen zeg maar. Ik heb zelfs The thousand autumns of Jacob de Zoet in mijn handen gehad. En Black Swan Green.

Het werd Het regende vogels door Jocelyne Saucier.

Maar het had dus net zo goed de Geschiedenis van de Russische literatuur door Karel van het Reve kunnen zijn. Of De tragiek van de bevrijding door Frank Dikötter. Of Het vroege werk van Jan Wolkers. Of Eat that frog! door Brian Tracy. Of, of, of…

Hoe gaat dat bij jullie?

vraag 19:
Ben jij ook zo bezig met de boeken die je nog wil lezen dat het soms moeilijk is om te kiezen?

Wat is jouw manier om de stapel nog te lezen boeken weg te lezen? Ga je er methodisch mee aan de slag door bijvoorbeeld het principe van ‘first in, first out’  toe te passen? Of heb je andere systemen bedacht die het voor jou makkelijk maken boek na boek te verslinden zonder dat je regelmatig besluiteloos voor je verzameling staat niet in staat een keuze te maken. Het kan natuurlijk ook dat jij net als ik op een vergelijkbare wijze worstelt met het enorme aanbod aan boeken dat op ons wacht om gelezen te worden. Deel dan wat jouw frustratie is en hoe het  misschien bij tijden je leesplezier kan verpesten. Net als iedere zondag kijk ik weer uit naar jullie inzendingen. Bij voorbaat al bedankt.

vraag201519

LC conversion | photopin

~ ~ ~

13 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 19”

  1. Goh, je hebt blijkbaar keuze te over. Niet zé… ik ook daar niet van. Vroeger stond ik dan voor de rij boeken, iene miene mutte… Tegenwoordig niet meer. Dat waar ik op dat moment mee bezig bent zorgt er wel voor dat het juiste boek me in de handen valt. Makkelijk eigenlijk. Al is het niet echt dé oplossing om de rij boeken die ik staan heb te doen slinken want ondanks die rij ben ik twee weken geleden een viertal boeken gaan ontlenen bij de bibliotheek. Boeken die ik al een hele tijd wou lezen, dat dan weer wel 🙂

      1. Ah ja 🙂 Een verschil tussen België en Nederland. Op zich betekenen lenen en ontlenen hetzelfde. Doorgaans gebruiken we, net als jullie, het woord ‘lenen’ voor alles en nog wat, het woord ‘ontlenen’ daarentegen gebruiken we heel specifiek als het gaat om het lenen van boeken, c.d.’s en dergelijke bij de bibliotheek.

        1. Ooooh, zit het zo! Had helemaal niet aan die mogelijkheid gedacht. Vond het juist zo’ n leuke vinding. En nu blijkt het voor jou heel normaal te zijn. Nou wie weet dat we het in Nederland het er ook wat meer in kunnen krijgen. Wel een mooie verrijking.

  2. Pingback: Leesplezier – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *