50books – jaar 2015 – vraag 20

Deze blogpost is deel 20 van 49 in de serie 50books - 2015

Het zal voor mijn trouwe volger(s) geen verrassing zijn om te lezen dat ik niet of nauwelijks nog TV kijk. Hooguit het journaal van acht uur ‘s avonds en een incidentele documentaire (hoewel ik die meestal opneem en later terugkijk). In de loop der jaren heeft me dit uren aan vrije tijd opgeleverd die ik veel liever invul met lezen, schrijven en bloggen dan onderuit op de bank al zappend van de ene zender naar de volgende om er tegelijkertijd via twitter verslag over te doen (beetje generaliserend, ik weet het).

Waar ik echter een uitzondering voor maak is Netflix. Lekker laat op de avond voor het slapen gaan nog een aflevering kijken van een serie die tot dan toe aan me voorbij is gegaan. Waarbij het dan ook tot één aflevering beperkt blijft, want een binge-watching doe ik niet.

Zo kijk ik nu bijvoorbeeld Deadwood. Een serie over het leven in een kleine gemeenschap eind negentiende eeuw ten tijde van ‘the goldrush’ in de Verenigde Staten. Van heinde en ver komen de goudzoekers hun geluk beproeven en in hun kielzog volgen de ‘vrije ondernemers’ die via saloons en bordelen hun portie opeisen. Het heeft die typische western sfeer met illustere figuren zoals Wild Bill Hickok en Calamity Jane waar ik vroeger zo graag over las. Zoals bij de meesten is het ook bij mij begonnen met de boeken van Jan Nowee (later voortgezet door zijn zoon Paul) over Arendsoog en Witte Veder. Daarna volgden al snel de avonturen van Old Shatterhand en Winnetou door Karl May. Verder verslond ik stapels stripverhalen varierend van Lucky Luke tot The Lone Ranger.

Die tijd is voorbij. Ik kan me niet voor de geest halen wanneer ik voor het laatst een westernverhaal heb gelezen. En hetzelfde is het geval met mijn fascinatie voor science fiction. Tijdens mijn middelbare schooljaren las ik alles wat ik kon vinden in dit genre, dit tot ongenoeg van mijn leraren Nederlands, Engels en Duits die liever zagen dat ik me bezighield met de verplichte leeslijsten die zij opgesteld hadden. Het was vergeefse moeite. Ik was er toen niet aan toe.

Nu is het omgekeerd. Ik lees al jaren niets liever dan de zogenaamde serieuze (klassieke) literatuur waar ik in mijn jeugd de concentratie niet voor kon opbrengen. Ergens rond mijn twintigste is de kentering gekomen. Toen het eenmaal niet meer verplicht was kwam de belangstelling. Fantasy, misdaad of detective zijn genres waar ik sindsdien nog maar bij uitzondering iets van lees. Het kan raar verkeren.

Tijd voor de nieuwe vraag.

vraag 20:
Welke genre(s) lees jij tegenwoordig (nog steeds)?

Heb jij ook tijden gehad dat je alles van een bepaald genre wilde lezen totdat je er genoeg van had? Of ben jij altijd een trouw lezer gebleven van dat ene genre wat je tot op de dag van vandaag telkens opnieuw weet te boeien? Wat is het dan dat dit genre zo speciaal voor je maakt? Het kan natuurlijk ook dat je die hele onderverdeling in genres maar onzin vindt. Maakt het dan niet uit wat je leest zolang het maar goed geschreven is? Of heb je nog steeds bepaalde voorkeuren?

Ik ben weer erg benieuwd naar jullie inzendingen.

vraag201520

Pride and Prejudice and Zombies by Seth Grahame-Smith

~ ~ ~

5 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 20”

  1. Och bij mij is het zoals ik eerder als ergens vermelde… het hangt wat af van de stemming waar ik in ben. Soms kan ik een hele periode in hetzelfde genre blijven hangen tot het me de keel uitkomt en ik naar iets totaal anders grijp 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *