Verplichte rustdag

Soms probeer ik me voor de geest te halen hoeveel vrije tijd ik ‘vroeger’ had voordat internet en social media er ongemerkt maar genadeloos beslag op legden. Onvoorstelbaar hoeveel uren ik op een dag aan bijvoorbeeld lezen en sporten kon besteden terwijl ik ook nog gewoon naar school ging en huiswerk moest maken. Het doet me af en toe verlangen naar een verplichte rustdag per week waar alle elektronische apparatuur bedoeld voor consumptie centraal uitgeschakeld wordt.

Ik moest er aan denken toen ik in de biografie van Freud de volgende passage las:

Terwijl hij hevig verlangde naar zijn verloofde in het verre Wandsbek, vulde Freud de lege uren door Don Quichot te herlezen […] Dit was nu de straatarme jonge arts die meer boeken kocht dan hij zich kon veroorloven en met diepe ontroering en minstens zoveel plezier tot diep in de nacht klassieke werken las.
[p.62, Freud. Pionier van het moderne leven, Peter Gay]

Sigmund Freud wil graag met zijn verloofde in het huwelijk treden maar hem ontbreekt een goed inkomen en daarom zoekt hij werk in het Algemeen Ziekenhuis van Wenen om op die manier ervaring op te doen met patiënten als voorbereiding voor een eigen medische praktijk. In de jaren die volgen verdiept Freud zich in veel onderzoeksgebieden, variërend van neurologie tot chirurgie maar toch weet hij daarnaast voldoende tijd te vinden voor het lezen van ‘leermeester uit vele eeuwen: de Grieken, Rabelais, Shakespeare, Cervantes, Molière, Lessing, Goethe, Schiller’.

Nogmaals, onvoorstelbaar. Misschien moet ik die verplichte rustdag (al is het alleen voor mezelf van toepassing) toch eens serieus overwegen.

IMG_3861

Mijn eerste snapshat foto

10 reacties op “Verplichte rustdag”

  1. Ik zeg DOEN!!!Voor mezelf zou het ook een strak plan zijn.elke dag neem ik me voor ,om nou eens even niet te reageren op alles wat ik leuk,of interessant vindt…maarrrr ik hier dus een reactie te typen,terwijl ik eigenlijk in mijn bedje hoor te slapen!

  2. Wat mij veel tijd oplevert is veel minder tv kijken. Heel af en toe DWDD, nooit Studio sport, nooit Pauw. Alleen kijken wat van tevoren in de gids is aangekruist, dus ook niet rondzappen.

    1. Hier dus ook. Alleen het journaal en soms een programma of documentaire waar we over gelezen hebben dat het wel interessant zou kunnen zijn. Valt het tegen, dan zetten we de tv uit en gaan niet verder zappen.

  3. Oh kijk, ben ik dan toch niet de enige 😀 Al moet ik wel zeggen dat ik al drastisch heb gesnoeid in het aantal blogs waar ik ga lezen en bij reageer… overgebleven zijn vooral diegenen waar niks hoeft 🙂

  4. Overdag op kantoor denk ik vaak: vanavond, dan ga ik lezen. Lezen! Uren achtereen. Ik heb geen tv, en sporten en het huishouden nemen slechts een uur of twee in beslag, dus er blijft tijd genoeg over. Zou je zeggen. Mijn Twitterverslaving gooit echter roet in het eten. Help! Zo kom ik toch nooit aan De Man zonder Eigenschappen toe?

    1. Ik heb alles er zoveel mogelijk uitgegooid wat me kan afleiden van de dingen die ik het liefst wil doen tijdens mijn vrije tijd (lezen, schrijven, sporten, filmpje/serietje kijken). Twitter heb ik eigenlijk als enige overgehouden maar probeer dat te beperken tot het weekend. Doordeweeks (m.u.v. uurtje blogpraat op maandagavond) laat ik het links liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *