50books – jaar 2015 – vraag 21

Deze blogpost is deel 21 van 49 in de serie 50books - 2015

Mam!
Ja,schat. Wat is er?
Heb je m’n Pinkeltje al verkocht?
Nee, nog niet. Er wordt tot nu toe heel weinig op geboden. En ik wil er geen verlies op lijden.
Maar ik wil zo graag weer een nieuw boek lezen.
Nou niet zeuren, jongen. Je weet dat we eerst het ene boek moeten verkopen voordat we op een ander kunnen bieden.
Maar dat duurt allemaal zo lang.
Ik weet het, jongen. Ik weet het. Maar het is beter zo.

Volgens de Amsterdamse VVD kan het geen kwaad om de openbare bibliotheek af te schaffen. In hun almachtige wijsheid denken ze dat marktplaats.nl een prima alternatief kan zijn waar lezers ook wel aan hun boeken kunnen komen. Een select groepje belezen leden binnen deze club van cultuurverkrachters heeft het aanbod vluchtig doorgenomen op zoek naar hun favoriete lectuur en gezien dat er voldoende voorradig is. Sluiten dus al die overbodige filialen vol stoffige boeken (en gooi ze op de brandstapel).

Vandaag las ik op alternet.org Why Librabries Matter More Than Ever in the Age of Google en werd getroffen door het volgende citaat:

Of all the institutions we have, both public and private, the public library is the truest democratic space.

Niet meer dan cynisch dat juist de Volkspartij van de Vrijheid en Democratie hier geen behoefte meer aan heeft. Met vrijheid had zij ook al niet zo heel veel op getuige hun recente pogingen om ontheemden die oorlog en geweld ontvluchten met alle middelen buiten onze landsgrenzen te houden. Binnenkort zal het volk ook wel niet meer mee mogen doen en blijft alleen De Partij over die zal beslissen wat het beste voor ons is.

Het lijken mij geen goede ontwikkelingen. Maar hoe denken jullie hier over?

Vraag 21:
Wat vind jij van het voorstel om de openbare bibliotheek af te schaffen?

Ben jij de mening toegedaan dat het allemaal wel zal meevallen? Tenslotte wordt er tegenwoordig toch al niet meer zo heel veel gelezen. Dus waar maken we ons druk om? Of zie je het als een zoveelste voorbeeld van kille economische berekening die de culturele kaalslag alleen maar zal versnellen. Waarom is in jouw ogen dan het behoud van de openbare bibliotheek zo belangrijk in een tijd dat je tenslotte toch overal illegale downloads van ebooks kunt vinden?

vraag201521

~ ~ ~

19 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 21”

 1. Uh, de openbare bibliotheek afschaffen… dat zou hier in België behoorlijk wat stof doen opwaaien. Allé zeg, wat een onzalig idee…

 2. Pingback: Investeren in geluk – Invest in happynessweg met de bibliotheek - Investeren in geluk - Invest in happyness

 3. ehh het was even zoeken waar ik dn de link kan plaatsen naar mijn antwoordPeter, ik geloof dat ik het nu heb. Je hebt me danig aangespoord vanmorgen – en hops was daar inderdaad een boek – ehh antwoord – op mn blog dan
  Dat vind je hierrrrr:
  http://caroliengeurtsen.nl/weg-met-de-bibliotheek/
  Mocht dit ergens ander thuishoren, please move as you consider right location – ik kon geen comment onder je stuk zetten althans niet in mijn beleving, misschien blijkt het er zo wel te staan

  1. Maar helaas is het de vraag al voorbij. In dit voorstel wordt het hardop uitgesproken, maar er zijn voldoende voorbeelden te vinden waar bibliotheekfilialen al hebben moeten sluiten vanwege allerlei bezuinigingen.

 4. Pingback: De openbare bibliotheek heeft mij gevormd – #50books | De wereld van Hendrik-Jan

 5. Pingback: #50books vraag 21: bibliotheken weg? - Martha blogt privé

 6. Ik ben in de VS betrokken geweest bij zo’n initiatief, althans, het weerwoord van de burger tégen zo’n voorstel.
  Er was in het stadje waar ik woonde, een voorstad van Chicago, een hoofdbibliotheek met twee nevenvestigingen. Het hoofdgebouw was gigantisch (buiten proportie) en prestigieus. De twee vestigingen waren ouderwets, oud, klein, achterhaald en hadden oude collecties. Maar er werd heel veel gebruik van gemaakt. Een van de vestigingen lag in een gebied waar veel arme mensen woonden die bij uitstek behoefte hadden aan zo’n voorziening. Veel analfabetisme, slechte buurt, behoefte aan community… Toch ging die vestiging als eerste dicht. Er woonden te weinig mensen om zich te roeren en de gemeenteraad ging nogal, eh, voortvarend te werk. Uiteindelijk heeft de stichting van ‘de vrienden van de bibliotheek’ zoveel geld ingezameld in een paar maanden tijd, dat ze een nieuwe, kleine vestiging hebben kunnen openen en financieren. Daar mocht je boeken meenemen zonder leensysteem. Gedoneerde boeken. Gewoon, op vertrouwen terugbrengen. En met computers en voorleesavonden etc. Uiteindelijk is die toch weer overgenomen door de officiële bibliotheek.
  Maar daar gingen maanden en maanden van lobbyen en opdraven op gemeenteraadsvergaderingen en campagnes aan vooraf. Maar als je bibliotheken gaat sluiten, gaan lokale samenlevingen failliet, neemt opleidingsniveau af en analfabetisme toe en het is oo nog eens slecht voor lokale ondernemers, blijkt. Zo’n voorstel is, kortom, belachelijk, en er is heel veel onderzoek uit andere landen om dat te staven!

  1. Vooral dat laatste wat je aangeeft is iets waar de vvd’er in kwestie volgens mij te makkelijk aan voorbij gaat: de bieb is allang veel meer dan alleen maar een plek waar boeken uitgeleend worden. Als ook die functies verloren gaan dan is het nog een dommer idee dan het eigenlijk al is.
   En mocht het ooit zo ver komen dan denk ik dat er heel snel heel veel burgerinitiatieven zullen ontstaan met alternatieve oplossingen tegen het verloren gaan van de bieb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *