50books – jaar 2015 – vraag 22

Deze blogpost is deel 22 van 49 in de serie 50books - 2015

Vandaag wil ik het hebben over De man die de taal van de slangen sprak door Andrus Kivirähk. Nee toch, zal de trouwe lezer van mijn blog denken, daar heb je gister en eergister ook al over geschreven. Klopt helemaal. Maar ik weet dat er lezers zijn die alleen voor de wekelijkse #50books vraag naar mijn blog komen (no hard feelings!) en die wil ik ook graag attenderen op dit bijzondere boek. Dus vandaar.

Zo heel af en toe (gelukkig vaak genoeg om lekker te blijven doorlezen in de hoop een volgend juweel te mogen ontdekken) sla je na afloop een boek dicht en weet je heel zeker dat je iets gelezen hebt wat je op een bepaalde manier voor altijd zal bijblijven. Dit kan vanwege uiteenlopende redenen het geval zijn. Soms grijpt het onderwerp je naar de keel, terwijl een andere keer juist de stijlvolle wijze waarop een verhaal verteld wordt en hoe de plot ingenieus in elkaar stak voor een blijvende herinnering zorgt. Wat de reden ook mag zijn (als je al in staat bent om dit te duiden) als ervaren lezer herken je het vaak meteen wanneer het weer eens zover is.

Bij mij herken ik het meestal doordat het gelezene blijft nasmeulen in mijn hoofd. Continu spelen er fragmenten door mijn hoofd die om aandacht vragen. Waar ging het nu precies over? Wat bedoelde de schrijver met deze passage? Heb ik wel goed begrepen wat er zich op een gegeven moment afspeelde? Heb ik iets gemist waardoor het verhaal in een compleet ander daglicht zou komen te staan? En het boek blijft al die tijd op mijn bureau liggen in plaat van te verhuizen naar een vrijgemaakt plaatsje in de kast wat normaal het geval is. Voor mijn gevoel is het boek nog niet uitgelezen zolang ik niet volledig begrijp wat ik gelezen heb.

Het is hetzelfde bij muziek. Wanneer ik een nieuw nummer hoor en er meteen door geraakt wordt, dan kan ik daar erg enthousiast over raken. Maar al snel ebt dat gevoel weg. Alsof de uitdaging verdwenen is. Alles wat er te zeggen viel al bij de eerste kennismaking is gezegd. Uiteindelijk is de muziek die me veel langer bijblijft juist díe muziek waarbij ik tijdens de eerste beluistering niet goed weet wat ik er mee moet. Hoe ik het moet plaatsen. Waar ik moeite voor moet doen om het te doorgronden.

Daaraan herken ik of ik een goed boek in handen heb. Geeft het zichzelf volledig bloot bij de eerste keer dat ik het lees? Is het antwoord bevestigend, dan kan het voor wel degelijk een goed boek zijn maar zal het gegarandeerd veel minder lang blijven hangen. Pak ik zo’n boek een aantal jaren later uit de kast dan zal ik in veel gevallen slechts met moeite weten te herinneren hoe het ook alweer in elkaar stak. Niet omdat het zo complex was, maar juist omdat het niet heeft weten te beklinken.

Daarentegen zijn het de boeken waar ik het idee heb iets speciaals gelezen te hebben zonder precies te kunnen vertellen wat dat speciale nu precies is, die zich uiteindelijk permanent in mijn geheugen nestelen. Omdat ik er keer op keer op zal terugkomen. Het verhaal is niet af bij het uitlezen van het boek. Eigenlijk kan het dan pas beginnen. Je hebt alle letters, woorden en zinnen tot je genomen die de basisingrediënten vormen van het verhaal dat nu in je hoofd verder kan gaan. Dit kan soms vermoeiend zijn omdat het je kan hinderen bij het lezen van een volgend boek. Maar veel vaker voelt het juist prettig om terug te gaan naar het boek, iets op te zoeken, fragmenten te herlezen en zodoende meer te begrijpen van een verhaal.

Sommige boeken verdienen het om veel vaker opnieuw gelezen te worden. Zo’n boek is voor mij De man die de taal van de slangen sprak. Een kleine week nadat ik het heb uitgelezen vraag ik me nog steeds af wat ik precies gelezen heb. Alleen maar een historische roman over een specifieke periode in de geschiedenis van Estland? Is het slechts een universeel sprookje? Misschien een parabel over hedendaagse problemen met betrekking tot onze (te) snel veranderende samenleving? Een tijdloos verhaal over de integratie van verschillende culturen? Of alles tegelijk? Wie het weet mag het zeggen. Ik ben er nog lang niet uit. En het brengt mij tot de vraag voor deze zondag, namelijk of jullie onlangs ook zoiets bijzonders gelezen hebben.

Vraag 22:
Heb jij onlangs een boek gelezen waarvan je zeker weet dat het je nog lange tijd zal bijblijven?

Voor iedereen is het natuurlijk verschillend waarom een bepaald boek je meer bijblijft dan een ander. Daarom ben ik naast de titel van het boek vanzelfsprekend ook erg geïnteresseerd of je kunt aangeven wat voor jou het verschil maakt dat het ene boek wegzakt in de vergetelheid terwijl een ander boek nooit meer vergeten wordt. Ga jij zo’n boek later nog eens herlezen of is de herinnering eraan voldoende? Kun je een dergelijk boek wegdoen of zijn dit juist de boeken die uiteindelijk overblijven in je bibliotheek wanneer je door ruimtegebrek plaats moet vrijmaken?

Misschien overbodig te vermelden maar het hoeven natuurlijk geen boeken te zijn die onlangs zijn uitgekomen. Het gaat mij echt om een boek wat jij onlangs voor de eerste keer hebt gelezen en waarvan je denkt dat je iets speciaals hebt gelezen dat je niet snel zult vergeten. Wie weet maak je ons enthousiast om het ook gaan te lezen. Veel plezier met het beantwoorden van deze nieuwe vraag.

vraag201522

Mathieu Nicolet | Unsplash

~ ~ ~

9 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 22”

  1. Goh, normaal gezien zou ik hier een reactie geven maar aangezien ik van plan ben om deze vraag op te pikken doe ik dat nog heel even niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *