Hoe gemotiveerd ben jij om te veranderen?

Deze blogpost is deel 3 van 29 in de serie Zen Habits - Leo Babauta

Heb je net zoals ik al een keuze gemaakt uit het rijtje van tien kleine nieuwe gewoontes die je jezelf wilt aanleren? Voor mij gaat het dus de dagelijkse 1 minuut strekoefeningen worden. Mocht je niets van je gading zien dan is het natuurlijk geen enkel probleem om zelf iets te verzinnen. Zolang het maar een kleine verandering is. Aan de hand van deze keuze gaan we verder met het uitvoeren van de opdrachten die Leo Babauta samengesteld heeft om de Zen Habits methode onder de knie te krijgen.

Trap niet in de valkuil om meerdere veranderingen tegelijk te kiezen. Ook al zijn ze nog zo klein en schijnbaar eenvoudig aan te leren. Besef dat we aan het begin staan van een nieuw traject om te leren van onze poging om een verandering door te voeren. Dit zal meer focus en energie gaan kosten dan we ons nu kunnen realiseren. Volgens de Zen Habits methode is het verstandiger om het idee los te laten dat we in één keer moeten proberen zoveel mogelijk veranderingen door te voeren. Maak daarentegen ruimte om die ene verandering die we gekozen hebben alle aandacht te geven. De rest volgt vanzelf zodra we er aan toe zijn.

Wat minstens zo belangrijk is, is de vraag waarom je eigenlijk tijd en moeite in een nieuwe gewoonte zou willen steken. Het is goed om je dat bij aanvang af te vragen bij de keuze die je gemaakt hebt. Wanneer je niet voldoende toegewijd bent om de verandering voor elkaar te krijgen dan zul je waarschijnlijk bij de eerste tegenslag geneigd zijn af te haken. Neem daarom de tijd om hier over na te denken.

Ikzelf heb gekozen om te gaan werken aan mijn algehele conditie door niet alleen twee tot drie keer per week te gaan hardlopen, maar ook mijn verdere lichamelijke gesteldheid op een hoger peil te brengen met behulp van dagelijkse oefeningen. Allereerst denk ik dat het noodzakelijk is omdat ik veel te veel uren zittend doorbreng op kantoor en thuis. Dat kan op den duur problemen gaan opleveren. Zeker vanwege mijn toch al niet te sterke rug. De medische test die ik onlangs heb gedaan liet zien dat het qua lenigheid nog wel goed zit bij mij, maar dat kan snel minder worden indien ik er niet voldoende tijd in stop. Last but not least wil ik met twee opgroeiende kleinkinderen ook nog eens de komende jaren in staat zijn om met hen te kunnen wedijveren op sportief gebied. Nu al lopen ze me regelmatig uit te dagen dus ik moet zorgen dat ik fit blijf.

Hoe zit het met de motivatie van jouw keuze?

~ ~ ~

Achtergrond:

Vorig jaar deed ik mee aan de crowdfunding actie die Leo Babauta was gestart om zijn nieuwe boek Zen Habits – Mastering the Art of Change te financieren. Eind mei 2015 viel het boek door de brievenbus. Ik dacht het opzij te kunnen leggen om er tijdens de zomervakantie in te beginnen. Dat liep anders. Inmiddels heb ik het boek een eerste keer helemaal doorgelezen. De komende weken wil ik er regelmatig over bloggen omdat het een echt doe-boek is en ik op deze wijze mijn vorderingen kan delen. Zo maak ik mijn voornemen publiekelijk (volgens de Zen Habits methode erg belangrijk voor succes) maar hoop ik tevens te bereiken dat sommigen van jullie ook mee gaan doen.

Lijkt je dit wel iets, kies dan hier een uitdaging uit de lijst van tien mogelijkheden. Wees niet bang, het zijn slechts kleine veranderingen om allereerst gevoel te krijgen bij de methode zelf. Heb je een keuze gemaakt, laat dit dan weten bij de reacties. Vervolgens kun je de blogserie gaan volgen en je vorderingen delen onder mijn blogposts, of ga er zelf over bloggen en laat een link achter naar je website. Hoe dan ook, veel plezier en succes wanneer je besluit mee te gaan doen!

Love moved me to write this for you, and I hope that you will pass it on for me.
[p.204, Zen Habits, Leo Babauta]

~ ~ ~

 

4 reacties op “Hoe gemotiveerd ben jij om te veranderen?”

  1. Nanouk van Gennip

    Ik ga voor nr 1, het glas water in de ochtend. Dat neem ik me zo vaak voor maar ik vergeet t gewoon. Ik zou graag een ‘actievere’ doelstelling willen kiezen, zoals opdrukken, maar dat gaat niet ivm mn rug. En wandelen, fruit eten, opruimen en schrijven doe ik al iedere dag 🙂 Water drinken it is!

    1. Het belangrijkste is dat je een keuze gemaakt hebt zodat je dit als leidraad kunt gebruiken voor de vervolgblogs waarin we via de Zen Habits methode proberen deze verandering geleidelijk door te voeren. Ligt deze methode je, dan kun je daarna misschien zelfs wel iets actievers kiezen omdat je weet hoe je dat het beste kunt aanpakken zonder jezelf te forceren.

  2. OK ik ga voor 5 minuten wandelen per dag. En dan iets dat ik normaal niet zou doen, zoals de kinderen ophalen oid. Echt wandelen. Maar misschien wel Ergens Naar Toe. Motivatie: ik kom vaak gewoon niet achter mijn computer vandaag. Slecht. Als ik dit kan, kan ik vanzelf meer. Ga ik misschien ooit weer hardlopen of zo!
    En nu???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *