We zijn er bijna…

Deze blogpost is deel 8 van 29 in de serie Zen Habits - Leo Babauta

…maar nog niet helemaal. Zaterdag gaan we eindelijk van start met het daadwerkelijk voor de eerste keer uitvoeren van onze toekomstige nieuwe gewoonte, maar niet nadat we vandaag nog een laatste toevoeging aan ons Zen Habits plan hebben gemaakt. De bedoeling is nadat we gister stimulerende herinneringen hebben verzonnen, we nu enkele hindernissen gaan opnemen in ons plan die moeten voorkomen dat we al te makkelijk een dag overslaan of zelfs overwegen om compleet af te haken.

In zijn boek gebruikt Leo Babauta de metafoor van het gladmaken van de helling. Als je probeert een pad te volgen dat je voor jezelf hebt uitgestippelt dan zorgen bermen en hellingen langszij dat je niet al te snel van de route afwijkt. Door deze obstakels aan de zijkant ook nog eens ‘in te vetten’ ontmoedig je elke vluchtpoging.

So grease the slope that would allow you to get off the habit path.
How? By creating a big commitment – create accountability and consequences for not doing the habit, so you’ll be much more likely to stay on the habit path. This is a much more powerful tool than most people realize.
[p.34, Zen Habits, Leo Babauta]

Jezelf publiekelijk verplichten de verandering ook echt te blijven volhouden is een krachtig middel om niet al te snel op te geven. Voor veel van ons is het idee van gezichtsverlies zodanig confronterend dat we er alles aan doen om het niet zover te laten komen. Er zijn verschillende manieren te verzinnen om een grotere groep deelgenoot te maken van je nieuwe voornemen:

 • deel je voornemen via social media met familie en vrienden
 • begin met een dagelijks openbaar blog over je voortgang
 • stuur wekelijks email updates naar je familie en vrienden
 • word lid van een club die een vergelijkbaar voornemen hebben
 • geef aan dat je een tijd lang geen internet, tv, smartphone of vergelijkbaars mag gebruiken wanneer je opgeeft
 • verplicht jezelf tot iets waar je een hekel aan hebt wanneer je opgeeft
 • geef een onflatteuze foto van jezelf in bewaring die op internet gezet mag worden wanneer je opgeeft

Je zult begrijpen dat deze hindernissen er voor zullen zorgen dat je je wel twee keer bedenkt op het moment dat je ‘kinderlijke geest’ weer eens begint te zeuren dat je best wel een dagje kunt overslaan. Neemt deze opdracht dus serieus en vul er je Zen Habits plan mee aan. Samen met de positieve stimuli van gister en de rest van je plan heb je nu voldoende geregeld dat je morgen kunt beginnen met je nieuwe gewoonte.

Mijn Zen Habits plan is inmiddels ook klaar:

 • nieuwe dagelijkse routine: 1 minuut strekoefeningen
 • motivatie: het voorkomen van rugproblemen wegens langdurig zitten op kantoor
 • kleinst mogelijke stap om te beginnen: enkele (5x) kniebuigingen voor het slapen gaan
 • belofte: aan mijn vrouw
 • wanneer: ‘s avonds thuis na aankomst van kantoor voordat ik ga douchen
 • trigger of aanleiding: mezelf uitkleden voordat ik ga douchen
 • herinneringen: printjes ophangen met de oefeningen; digitale post-its op pc
 • verplichtingen: dagelijks bloggen over voortgang; twee weken lang geen vlees eten wanneer ik voortijdig opgeef

En nu maar hopen dat mijn plan goed genoeg is om de uitdaging tot een goed einde te brengen.

~ ~ ~

Achtergrond:

Vorig jaar deed ik mee aan de crowdfunding actie die Leo Babauta was gestart om zijn nieuwe boek Zen Habits – Mastering the Art of Change te financieren. Eind mei 2015 viel het boek door de brievenbus. Ik dacht het opzij te kunnen leggen om er tijdens de zomervakantie in te beginnen. Dat liep anders. Inmiddels heb ik het boek een eerste keer helemaal doorgelezen. De komende weken wil ik er regelmatig over bloggen omdat het een echt doe-boek is en ik op deze wijze mijn vorderingen kan delen. Zo maak ik mijn voornemen publiekelijk (volgens de Zen Habits methode erg belangrijk voor succes) maar hoop ik tevens te bereiken dat sommigen van jullie ook mee gaan doen.

Lijkt je dit wel iets, kies dan hier een uitdaging uit de lijst van tien mogelijkheden. Wees niet bang, het zijn slechts kleine veranderingen om allereerst gevoel te krijgen bij de methode zelf. Heb je een keuze gemaakt, laat dit dan weten bij de reacties. Vervolgens kun je de blogserie gaan volgen en je vorderingen delen onder mijn blogposts, of ga er zelf over bloggen en laat een link achter naar je website. Hoe dan ook, veel plezier en succes wanneer je besluit mee te gaan doen!

Love moved me to write this for you, and I hope that you will pass it on for me.
[p.204, Zen Habits, Leo Babauta]

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *