Spiegeltje, spiegeltje

Deze blogpost is deel 12 van 29 in de serie Zen Habits - Leo Babauta

Eind oktober 2014 liep ik mijn eerste halve marathon. Binnen de mijzelf opgelegde doelstelling van maximaal 2 uur. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze duurloop aan me voorbij had laten gaan was ik er niet over gaan bloggen. De twee weken er voorafgaande zat ik namelijk voor mijn werk in Cluj (Roemenië) en had amper tijd om te trainen. Maar ik had mijn plannen al openbaar gemaakt en veel enthousiaste reacties gekregen zodat ik voor mijn gevoel het niet kon maken om te verzaken. Ik zou aan de start verschijnen en de race uitlopen.

Zie daar de kracht van bloggen!

Having a blog with readers is like having a journal on steroids […]
[p.50, Zen Habits, Leo Babauta]

Al eerder had ik deze kracht ervaren toen ik naar aanleiding van een workshop ‘Making the Difference’ met een 100-dagen plan was begonnen. Ook toen besloot ik dit op mijn blog te delen met mijn lezer(s). De positieve feedback die ik kreeg heeft me geholpen dit plan tot een goed einde te brengen.

Het zijn deze aspecten die Leo Babauta zo aanspreken bij het bloggen:

  • het delen van de kennis die je gaandeweg opbouwt over waar je mee bezig bent
  • jezelf een verplichting opleggen om niet op te geven omdat je het in de openbaarheid hebt gebracht

Maar het allerbelangrijkste in zijn ogen is toch wel dat je door het bloggen automatisch aan zelfreflectie gaat doen. Het is er inherent aan. En de reden dat het zo belangrijk is bij het aanleren van een nieuwe gewoonte ligt voor de hand: je bent continu bezig om te overzien wat je hebt gedaan, hoe het je bevallen is, welke vergissingen je eventueel hebt gemaakt en hoe je die een volgende keer kunt voorkomen. Je houdt jezelf continu een spiegel voor. Eigenlijk is het één grote feedback loop en we hebben al geleerd hoe die van doorslaggevend belang kan zijn voor eventueel succes.

Daarom adviseert Leo Babauta om met een of andere vorm van bloggen te starten. Dit kan een korte dagelijkse aantekening (hooguit enkele zinnen) in je Zen Habits plan zijn. Via social media of op je blog mag ook. Ligt dagelijks schrijven je niet zo, dan kun je overwegen om een terugkerend wekelijks verslag van je vorderingen en bevindingen op je blog te plaatsen of als email naar vrienden te versturen. Kijk wat jou het beste ligt en begin er vandaag nog mee.

Zelf blijf ik voorlopig dagelijks bloggen over de lessen die ik leer uit Zen Habits en ben je benieuwd naar mijn vorderingen dan kun je hier terecht.

~ ~ ~

Achtergrond:

Vorig jaar deed ik mee aan de crowdfunding actie die Leo Babauta was gestart om zijn nieuwe boek Zen Habits – Mastering the Art of Change te financieren. Eind mei 2015 viel het boek door de brievenbus. Ik dacht het opzij te kunnen leggen om er tijdens de zomervakantie in te beginnen.

Dat liep anders. Inmiddels heb ik het boek een eerste keer helemaal doorgelezen. De komende weken wil ik er regelmatig over bloggen omdat het een echt doe-boek is en ik op deze wijze mijn vorderingen kan delen. Zo maak ik mijn voornemen publiekelijk (volgens de Zen Habits methode erg belangrijk voor succes) maar hoop ik tevens te bereiken dat sommigen van jullie ook mee gaan doen.

Lijkt je dit wel iets, kies dan hier een uitdaging uit de lijst van tien mogelijkheden. Wees niet bang, het zijn slechts kleine veranderingen om allereerst gevoel te krijgen bij de methode zelf. Heb je een keuze gemaakt, laat dit dan weten bij de reacties. Vervolgens kun je de blogserie gaan volgen en je vorderingen delen onder mijn blogposts, of ga er zelf over bloggen en laat een link achter naar je website. Hoe dan ook, veel plezier en succes wanneer je besluit mee te gaan doen!

Love moved me to write this for you, and I hope that you will pass it on for me.
[p.204, Zen Habits, Leo Babauta]

~ ~ ~

4 reacties op “Spiegeltje, spiegeltje”

    1. Ik zie het maar als een bijkomend voordeel dat Leo Babauta aangeeft om regelmatig (dagelijks) te schrijven/bloggen over je voortgang. Dat is ook voor mij stiekem een reden om het weer eens te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *