Oefenen onder dwang
Every habit seems to come with unbidden urges to procrastinate on the habit.
[p.60, Zen Habits, Leo Babauta]
Deze avond was ik voor de zesde dag op rij bezig met mijn rek- en strekoefeningen. Aangekomen bij oefening 6 (ga naar deze pagina, scroll dan naar beneden om zelf te zien wat ik daarmee bedoel) zag ik een puistje op mijn linkerbovenbeen. Net zoals het figuurtje op de illustratie (waarvoor je dus echt even naar die bewuste pagina moet gaan) zat ik in een korte broek vandaar dat het puistje luid en duidelijk te zien was. Het schreeuwde om uitgeknepen te worden maar ik had mijn handen vol (om te zien waarmee is het toch raadzaam naar de pagina te gaan waar een overzicht is te vinden van de oefeningen die ik elke dag tot een goed einde probeer te brengen) zodat dit niet zou gaan lukken zonder de oefening te onderbreken.
Wat een dilemma. Bij elke volgende seconde die ik treuzelde leek het of de hevig kloppende puist groter en groter werd. Het was een pomp die vanuit mijn hele lichaam vocht aanzoog totdat het witte kopje zou bezwijken onder de enorme druk. Ik probeerde me geen voorstelling te maken van wat dat zou betekenen. In plaats daarvan concentreerde ik me op mijn oefening. De neiging om de puist die nu ontzettend was gaan jeuken uit te knijpen onderdrukte ik zo goed en kwaad als mogelijk. Nog 5x mijn rechterbeen draaien en dan kon ik met mijn linkerbeen beginnen.
Misschien dat dit verlichting zou geven.
Terwijl ik naar de puist bleef kijken die gaandeweg weer de normale bescheiden proportie kreeg zoals bij aanvang van de oefening, telde ik langzaam af.
5
4
3
2
1
Eindelijk had ik mijn handen vrij. Zou ik heel eventjes aan het miniscule puistje krabben? Of toch gewoon met de oefening verder gaan? Ik koos voor het laatste en strekte mijn linkerbeen.
15
14
Buiten hoorde ik blaffende honden.
13
12
11
In de hoek van de kamer zag ik mijn hardloopschoenen staan die ik nog moest opruimen.
10
9
8
7
6
Er schoot een gedachte door mijn hoofd dat ik niet moest vergeten iets op te schrijven anders zou ik het zeker weten vergeten.
5
Maar wat ook alweer?
4
3
2
Moest ik misschien toch alvast het water opzetten voor de rijst die we dadelijk nodig hadden bij het eten?
1
Ziezo. Klaar met oefening 6.
Oefening 7 — elk been 30 tellen.
Reacties
Hola… is ’t eigenlijk niet de bedoeling dat je gedachten gedachtenvrij worden gemaakt. Of misschien beter gezegd, om te zijn in het ‘nu’ moment. Nu ben ik met mijn oefeningen bezig en focus ik me daarop… hum, klinkt ook dwangmatig hé 😉 Komt wel goed zekers. Je zal het zien. Of nee eigenlijk niet zien, niet horen, … mindfulness, niet zo makkelijk als het lijkt.
Uiteindelijk is dat wel de bedoeling, maar in de beginfase waar ik nu nog in zit is het volgens Babauta allereerst zaak dat ik de dwangmatige gedachten om iets anders te gaan doen (alles is beter dan aan de nieuwe gewoonte werken) leer te herkennen (volgens hem opereren ze vaak in het geniep). Wanneer ze eenmaal ‘in de openheid’ zijn dan verliezen ze al veel van hun kracht hoewel je zeker moeite moet (blijven) doen om er weerstand aan te bieden.