Foutje, bedankt!

Deze blogpost is deel 16 van 29 in de serie Zen Habits - Leo Babauta

Helemaal vergeten een smoothie te halen of te maken vandaag. Het was de beloning die ik mezelf in het vooruitzicht had gesteld indien ik een volledige week zonder onderbrekingen mijn gekozen activiteit zou uitvoeren1. Dat is wonderbaarlijk makkelijk gelukt. Elke avond voordat ik ga douchen begin ik eerst aan de rek-en strekoefeningen. Op de meeste dagen ook nog eens langer dan de voorgeschreven twee minuten.

Het ging als vanzelf mag ik wel zeggen. Of het aan de voorbereiding heeft gelegen volgens de Zen Habits methode kan ik niet zeggen. De motivatie om dit te gaan doen was er al lang. Alleen vond ik altijd wel weer een excuus om er niet mee te beginnen. Alsof ik ergens op wachtte. Misschien wel het boek van Leo Babauta. Feit is dat ik begonnen ben en dat ik door de eerste week heen gekomen ben.

Ook als het niet gelukt zou zijn dan was er nog geen man overboord:

Did you mess up this week and not do the habit at all? No problem. […] The only failure would be if you didn’t review and improve the plan.
[p.63, Zen Habits, Leo Babauta]

Stel dat je mee hebt gedaan sinds vorige week, en stel dat je niet op elke dag je geplande activiteit hebt uitgevoerd. Dan is de opdracht om uit te zoeken waarom je een of meerdere keren hebt overgeslagen. Daarvoor verzin je oplossingen die moeten zien te voorkomen dat je wegens dezelfde redenen opnieuw verzaakt. Dat is dan meteen je nieuwe plan voor de komende week.

Zo eenvoudig is het dus: maak een plan, voer het uit, bekijk na een week de uitvoering, vraag je af waarom het op sommige dagen niet is gelukt, verander je plan op basis van de opgedane kennis en begin aan een nieuwe week.

Door op deze manier te leren van je fouten verbeter je jezelf en je plan. Want dat is cruciaal. De wereld om ons heen is constant in beweging. Daarom moeten we ons plan regelmatig herzien en aanpassen. Het mooie van deze methode is tevens dat het perfect aansluit bij wat wetenschappelijk is bewezen als fundamenteel voor het aanleren van nieuwe vaardigheden:

  • oefen regelmatig (in plaats van een enkele keer heel veel/lang)
  • leer van je fouten (want daar word je beter van)
  • blijf oefenen (ook wanneer het eens tegenzit)
  • oefen bewust (en pas eventueel mindfulness toe)

Omdat mijn plan tot nu toe volgens plan is gegaan ben ik niet van plan om mijn plan voorlopig aan te passen. Of dat verstandig is zal blijken. Ik kijk de volgende zeven dagen in ieder geval met vertrouwen tegemoet. En wanneer dat een foute inschatting gaat zijn dan kan ik daar alleen maar weer van leren.

I love it when a plan falls together!

~ ~ ~

Achtergrond:

Vorig jaar deed ik mee aan de crowdfunding actie die Leo Babauta was gestart om zijn nieuwe boek Zen Habits – Mastering the Art of Change te financieren. Eind mei 2015 viel het boek door de brievenbus. Ik dacht het opzij te kunnen leggen om er tijdens de zomervakantie in te beginnen.

Dat liep anders. Inmiddels heb ik het boek een eerste keer helemaal doorgelezen. De komende weken wil ik er regelmatig over bloggen omdat het een echt doe-boek is en ik op deze wijze mijn vorderingen kan delen. Zo maak ik mijn voornemen publiekelijk (volgens de Zen Habits methode erg belangrijk voor succes) maar hoop ik tevens te bereiken dat sommigen van jullie ook mee gaan doen.

Lijkt je dit wel iets, kies dan hier een uitdaging uit de lijst van tien mogelijkheden. Wees niet bang, het zijn slechts kleine veranderingen om allereerst gevoel te krijgen bij de methode zelf. Heb je een keuze gemaakt, laat dit dan weten bij de reacties. Vervolgens kun je de blogserie gaan volgen en je vorderingen delen onder mijn blogposts, of ga er zelf over bloggen en laat een link achter naar je website. Hoe dan ook, veel plezier en succes wanneer je besluit mee te gaan doen!

Love moved me to write this for you, and I hope that you will pass it on for me.
[p.204, Zen Habits, Leo Babauta]

~ ~ ~


  1. Mijn planning en vorderingen zijn hier te volgen. 

2 reacties op “Foutje, bedankt!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *