De eerste weerstand

Deze blogpost is deel 19 van 29 in de serie Zen Habits - Leo Babauta

Oh boy, vandaag voel ik weerstand. En niet zo’n klein beetje ook. Maar wees gerust, het heeft niets met mijn rek- en strekoefeningen te maken. Die beginnen al aardig onderdeel van mijn dagelijkse routine te worden. Deze avond heb ik ze gecombineerd met mijn hardlooprondje. Dat zou voldoende moeten zijn voor wat betreft mijn Zen Habits plan. Ik weet echter nu al dat voor het slapen gaan ik ze nog een keer herhaal. Wonderbaarlijk hoe snel ik eraan gehecht ben geraakt.

Dus geen weerstand bij de oefeningen. Verre van dat. Nee, deze keer voel ik (opnieuw) weerstand bij het lezen in Zen Habits. Leo Babauta haalt een voorbeeld aan van hoe hij iedere keer weer veel moeite had wanneer hij ‘s ochtends gestoord werd bij zijn yoga oefeningen wanneer de kinderen iets te vroeg wakker waren geworden:

The big breakthrough for me came when I realized: this is a wonderful thing, having this noisy child in my home. Sure, they’re making noise, but this doesn’t have to be a disturbance – it can be music, it can be a gift, a reminder of something wonderful I have in my life.
[p.78, Zen Habits, Leo Babauta]

Het is mij net iets teveel ‘Hallelujah, wat is het leven toch mooi wanneer je het maar wil zien’.

Ik ben het er trouwens in essentie wel mee eens. Het heeft geen zin om geïrriteerd te raken wanneer je (klein)kinderen komen binnenstormen terwijl jij met iets bezig bent. Ze zijn er nu eenmaal. Je kunt hooguit vragen of ze wat rustiger aan kunnen doen, of misschien doen ze dat al uit zichzelf indien ze uit ervaring weten dat je je concentratie nodig hebt.

Veel beter is het om deze omstandigheid te accepteren. Er is weinig in het leven waar je volledige controle over hebt of wat je helemaal naar je hand kunt zetten. Raak daarvan niet elke keer uit balans. Het leven is nu eenmaal niet perfect. Voor alles wat je doet zul je moeite moeten doen.

Zie de dingen zoals ze zijn en breng de flexibiliteit op om ze onderdeel te laten worden van waar je mee bezig bent.

Herken je dit? Heb je soms ook kinderen om je heen waar je last van hebt tijdens het uitvoeren van je dagelijkse activiteit? Of voel je je geremd om aan je nieuwe gewoonte te werken wanneer bijvoorbeeld je partner in de buurt is? Schrijf in je plan op wat dit met je doet en hoe je er mee om zou kunnen gaan zodat de weerstand verdwijnt.

Als laatste iets over een geheel andere weerstand. De taaie weerstand van vette modder welteverstaan. Gister heb ik me in een vlaag van verstandsverbijstering laten overhalen om me in te schrijven voor de Mud & Water Challenge op 11 juli:

Ik heb er (nog geen) zin in!

~ ~ ~

Achtergrond:

Vorig jaar deed ik mee aan de crowdfunding actie die Leo Babauta was gestart om zijn nieuwe boek Zen Habits – Mastering the Art of Change te financieren. Eind mei 2015 viel het boek door de brievenbus. Ik dacht het opzij te kunnen leggen om er tijdens de zomervakantie in te beginnen.

Dat liep anders. Inmiddels heb ik het boek een eerste keer helemaal doorgelezen. De komende weken wil ik er regelmatig over bloggen omdat het een echt doe-boek is en ik op deze wijze mijn vorderingen kan delen. Zo maak ik mijn voornemen publiekelijk (volgens de Zen Habits methode erg belangrijk voor succes) maar hoop ik tevens te bereiken dat sommigen van jullie ook mee gaan doen.

Lijkt je dit wel iets, kies dan hier een uitdaging uit de lijst van tien mogelijkheden. Wees niet bang, het zijn slechts kleine veranderingen om allereerst gevoel te krijgen bij de methode zelf. Heb je een keuze gemaakt, laat dit dan weten bij de reacties. Vervolgens kun je de blogserie gaan volgen en je vorderingen delen onder mijn blogposts, of ga er zelf over bloggen en laat een link achter naar je website. Hoe dan ook, veel plezier en succes wanneer je besluit mee te gaan doen!

Love moved me to write this for you, and I hope that you will pass it on for me.
[p.204, Zen Habits, Leo Babauta]

Mijn eigen vorderingen leg ik hier vast.

~ ~ ~

4 reacties op “De eerste weerstand”

  1. Whahaha wat een challenge… gij zooooooooooveel liever dan ik. Hoewel ‘t schijnt goed voor de huid te zijn 😀 Je ziet het hé ‘elk nadeel heeft een voordeel’ #zen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *