Nogmaals het hier en nu

Deze blogpost is deel 24 van 29 in de serie Zen Habits - Leo Babauta

De bocht in het kanaal (die er niet was) waar ik het gister over had heeft me nog lang parten gespeeld. Ik zou zweren dat ik ‘m toch echt gezien had. Maar de stafkaart gaf aan dat op het traject waar we gemarcheerd hadden het kanaal kaarsrecht van noord naar zuid liep (of andersom). Het kon niet anders dan dat ik gehallucineerd had vanwege extreme vermoeidheid, slaapgebrek en honger. Want ik wilde maar één ding: dat het over was.

Later, in vergelijkbare situaties waarin ik er doorheen zat gebeurde vaak hetzelfde. Ik visualiseerde het eindpunt en probeerde voor te stellen hoe ik daar al was om mezelf te motiveren door te gaan. Dan weer zag ik hoe ik zegevierend over de finishlijn fietste, een andere keer stond ik tevreden naast de tuin die helemaal omgespit was terwijl ik in ‘t echt nog niet op de helft was. Deze aanpak had wisselend succes.

Volgens Leo Babauta is dit niet een goede methode. Wanneer je te veel bezig bent met het doel raak je juist eerder gedemotiveerd omdat je huidige resultaten nog erg ver verwijderd zijn van dat doel. Wat hem betreft kunnen we ons beter concentreren op het hier en nu:

We want to get to the finish line, or to that comfortable place, and that means we’re missing out on the miracle of the present moment.
[p.92, Zen Habits, Leo Babauta]

Makkelijk praten, zo dacht ik terwijl ik het las. Wat is het mooie aan het huidige moment wanneer je met tig kilo bepakking dagenlang door de stromende regen sjokt en maar aan één ding kan denken? Rust. En eten. Vooruit, twee dingen dus.

Feeling tired in a workout is nothing compared to the fact that I’m physically able to do a workout, healthy enough, alive enough!
[p.93, Zen Habits, Leo Babauta]

Het moet gezegd, een creatieve gast die Leo. En hij heeft nog een aantal voorbeelden meer om aan te geven hoe de focus op het hier en nu ons kan helpen weerstand het hoofd te bieden.

Kortom, probeer te genieten bij alles wat je doet door te zoeken naar wat het moment zo bijzonder maakt. Het zal de nodige rust en ruimte geven. De frustratie die je voelt omdat de dingen niet gaan zoals ze gaan (vanwege het eindplaatje, oftewel ideaalplaatje in je hoofd) blijft dan achterwege.

Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd, maar ga het zeker uitproberen.

~ ~ ~

De achtergrond bij deze serie blogposts over Zen Habits – Mastering the Art of Change door Leo Babauta en mijn eigen vorderingen met betrekking tot het voortaan dagelijks uitvoeren van rek- en strekoefeningen zijn hier te lezen.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *