50books – jaar 2015 – vraag 30

Deze blogpost is deel 30 van 49 in de serie 50books - 2015

Bij de slager gister had iedereen het erover. Ook bij de bakker. Net als in de supermarkt. Nee, het ging niet over de laatste aanbiedingen of over de vakantie. Het grote onderwerp was de zomerstorm die over ons land raasde, had geraasd of zou gaan razen. Man of vrouw, jong of oud, het maakte niet uit, allemaal hadden ze er wel een mening over.
Ik keek er niet van op. De week ervoor was de lage temperatuur en een aanhoudende regen de reden voor veel gesprekstof om me heen tijdens de zaterdagse boodschappen. En weer een week eerder zorgde juiste de extreem hoge temperatuur voor allerlei speculaties over het broeikaseffect die de gevoelstemperatuur nog verder deden oplopen.
Het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we het er niet over hebben. Soms is het precies wat we ervan verwacht hadden. Maar veel vaker wordt erover geklaagd omdat de wispelturigheid ervan onze plannen door de war gooit. Heb je eindelijk een dagje vrij, regent het de hele dag. Ga je de volgende dag chagrijnig naar het werk dan kun je er vergif op nemen dat de zon uitbundig schijnt en er geen wolkje aan de lucht is te bekennen1.
Er valt niet aan te ontkomen. Het weer is alomtegenwoordig. En hoezeer we ons best ook doen zijn we nog steeds niet in staat om een fatsoenlijke voorspelling te geven die verder reikt dan een paar dagen, laat staan dat we echt grip krijgen op de weersomstandigheden om ze naar onze hand te zetten.
Een fascinerend fenomeen aldus. Zeker in de meer extreme varianten als tornado’s en langdurige droogte heeft het ook nog eens een verwoestend effect op de mensen die er midden in zitten. Levens kunnen van de ene op de andere dag compleet op hun kop gezet worden. Het lijkt me vandaar erg voor de hand liggen dat het weer in de literatuur regelmatig de hoofdrol opeist. Maar is dat ook zo?
vraag 30:
Welk(e) boek(en) ken jij waarin het weer een prominente rol speelt?
Natuurlijk zijn er voldoende boeken te vinden waar zijdelings het weer een rol speelt. Maar daarnaar ben ik niet op zoek. Het gaat me om die verhalen waar een bepaalde weersgesteldheid als het kan van begin tot einde continu op de achtergrond (of nog beter, voorgrond) aanwezig is en mede daardoor van invloed is op wat er zich afspeelt. Dat je als het ware zelf ondergaat wat de personages in het boek de hele tijd aan den lijve ondervinden. Met een beetje nadenken moet het mogelijk zijn een mooi lijstje weerboeken samen te stellen. Toch? Een eerste titel schiet me nu al te binnen. Ik ben benieuwd waar jullie mee aan komen zetten. Succes!
~ ~ ~


  1. Voor liefhebbers van regen zal het vanzelfsprekend net andersom gaan. 

5 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 30”

  1. Pingback: #50books vraag 30: het weer - Martha blogt privé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *