50books – jaar 2015 – vraag 31

Deze blogpost is deel 31 van 49 in de serie 50books - 2015

Op mijn werk is het de gewoonte dat we elk jaar opnieuw een zogenaamd Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) opstellen samen met je manager. Je kijkt niet alleen naar de korte termijn voor wat betreft welke technieken of vaardigheden aangepakt kunnen worden, maar ook zo’n vijf jaar vooruit (tegenwoordig een eeuwigheid en zo goed als onvoorspelbaar) waarbij je probeert aan te geven waar je dan denkt te willen zijn qua rol en functie. Op basis hiervan bepaal je hoe het benodigde verbetertraject vormgegeven kan worden. Is er een interne of externe studie waarvoor je je mag inschrijven? Heb je misschien tijdelijk coaching nodig? Wordt het tijd om van afdeling of functie te veranderen? Er zijn voldoende mogelijkheden voorhanden waaruit je kunt kiezen.

Zelf zorg ik er altijd voor dat er ook wat te lezen moeten zijn (verrassend, nietwaar) want ik vind het zo sneu voor onze PZ afdeling dat er anders helemaal niets gelezen wordt uit de kleine bibliotheek die zij hebben aangelegd met louter en alleen management en ‘verbeter-jezelf’ boeken.

Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat de geselecteerde boeken aansluiten bij datgene waarvan geconstateerd is dat ik eraan moet gaan werken. Maar soms zie ik zulke leuke titels staan1 of boeken waarnaar ik nieuwsgierig ben op grond van de beschrijving op de achterflap2 dat ik niet te beroerd ben mijn plan richting zo’n boek te schrijven.

Zo heb ik door de jaren heen al heel wat van dit soort boeken gelezen waarin elke keer weer met veel bombarie vaak oude wijn in nieuwe zakken wordt gepresenteerd. Wanneer zo’n boek goed geschreven is heb ik daar geen moeite mee (tenzij de auteur teveel op de stoel gaat zitten van de almachtige betweter en uit de hoogte tot ons spreekt), tenslotte is herhaling goed en pik je er altijd wel weer iets nieuws van op omdat je zelf ook continu aan het groeien bent. Niet altijd vat je alles bij eerste lezing of heb je gewoonweg langere tijd nodig voordat het geleerde in de praktijk toegepast is. Dan is het fijn dat je bij volgende lezing van een soortgelijk boek een aha-gevoel krijgt en duidelijker ziet wat je de vorige keer niet begrepen of gezien hebt, of gewoonweg nog niet aan toe was.

Het boek Zen Habits van Leo Babauta heb ik ook op mijn plan weten te krijgen door aan te geven dat ik op sommige gebieden ietsjes te vastgeroest zat in oude aangeleerde routines waarvan het wellicht tijd werd om dat eens te gaan doorbreken. Zodoende kon ik dus met dit boek in de hand zowel privé3 als voor het werk aan de slag. En ik moet zeggen dat het me een hoop heeft opgeleverd. Ik kan het vandaar niet laten om dit boek regelmatig aan te prijzen.

Wat me op de vraag van vandaag brengt.

vraag 31:
Welk ‘verbeter-jezelf’ boek heb jij onlangs (of ooit) gelezen wat je waardevolle inzichten gaf en je ook nog eens daadwerkelijk in beweging bracht om zaken te veranderen?

Dit kun je zo ruim invullen als je wil. Is het een boek dat je heeft geholpen bij het volgen van een dieet? Ben je via een bepaald boek efficiënter gaan werken? Heb je geweldige hulp gehad bij het aanleren van een nieuwe taal? You name it. Ik ben nieuwsgierig naar het boek dat voor jou onderscheidend is geweest ten opzichte van al die andere boeken die hetzelfde proberen te bereiken maar bij jou niet het gewenste effect hadden. Wat was er zo speciaal met dat enen boek waarmee het dan wel gelukt is? Was je er zelf aan toe, of werd je plots gegrepen door de manier waarop het boek geschreven is?

Kom maar op met jullie eigen bijzondere ‘verbeter-jezelf’ boek en wie weet raken er meer mensen door geïnspireerd. En zo niet, of heb je zelf geen voorbeeld, nou dan is er natuurlijk ook geen man/vrouw overboord. Wat niet is kan nog komen.

50books201531

~ ~ ~


  1. Eat that Frog! 

  2. Problem Solving 101: “This book made me angry. It made me angry because there are so many people in this country who need to read it, who should read it, who will benefit enormously from reading it … and won’t. They’ll watch a reality show on TV instead. If everyone made decisions like Ken Watanabe, the world would be a better place.” – Seth Godin 

  3. Zie de serie die ik schreef om voortaan dagelijks aan rek- en strekoefeningen te gaan doen met behulp van dit boek. 

2 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 31”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *