Waarover ik ga bloggen

Vanavond heb ik tijd uitgetrokken om eens na te denken waarover ik zou kunnen gaan bloggen. Lang had ik niet nodig. Ik wil iets soortgelijks doen als met het boek van Leo Babauta over het aanleren van nieuwe gewoontes. Wat ik interessant vond aan deze dagelijkse blogposts over de Zen Habits methode is dat de focus veranderde van feitelijke beschrijving met betrekking tot de inhoud van wat ik gelezen had naar wat het gelezene bij mij teweegbracht.

Dat had ik vooraf niet verwacht. Ergens was ik een beetje bang dat het nogal saaie blogposts zouden gaan worden waarin het stappenplan van Leo Babauta min of meer in samenvatting zou worden vermeld. Gelukkig heeft het anders uitgepakt. Regelmatig gaf de tekst aanleiding voor persoonlijke blogposts die weliswaar gerelateerd waren aan stappenplan maar net zo goed op zichzelf staand gelezen konden worden. Het was inspirerend om op deze manier te bloggen.

Ik ben daarom benieuwd of dat wederom gaat gebeuren bij een volgende poging. Want dat is wat ik wil gaan doen. Opnieuw wil ik dagelijks enkele bladzijdes uit een boek gaan lezen en daar dan over bloggen. Zonder dat het vooraf vaststaat waar ik het precies over ga hebben. Het gelezene zal de inspiratie moeten vormen om de blogpost te laten ontstaan. Verwacht dus niet dat op het eind je een compleet overzicht hebt waar het boek over gaat. Dat is niet mijn bedoeling. Het gaat me juist om het vastleggen van alles waar ik aan moet denken tijdens het lezen. Althans, een poging daartoe.

Alleen ben ik er nog niet helemaal uit wat voor soort boek ik deze keer de revue laat passeren. Ik zou heel graag een goed geschreven verhandeling over een historisch onderwerp dagelijks beetje bij beetje willen bespreken, maar twijfel of dat misschien net iets te hoog gegrepen is voor dit experiment.

Een ander boek waar ik aan zit te denken is Zen and the Art of Motorcycle Maintenance door Robert M. Pirsig. Het is een boek dat me al jaren fascineert en wat ik zeer regelmatig herlees zonder het helemaal te kunnen bevatten. Een mooie gelegenheid om me er weer eens verder in te verdiepen (wat ik eigenlijk toch al van plan was deze zomer). Tevens heb ik dit boek op vele verschillende locaties gelezen en aldus zal het hopelijk regelmatig dierbare herinneringen naar boven brengen die ik kan verwerken in mijn dagelijkse (of in ieder geval zeer frequente) blogposts.

Ik ga er nog een nachtje over slapen maar mijn gevoel zegt me dat Zen and the Art of Motorcycle Maintenance een goede keuze is. Iemand bezwaar?
Voor degenen die willen meelezen, ik heb een Black Swan edition uit 1989 (de oorspronkelijke tekst is uit 1974) met ISBN 0099786400

~ ~ ~

2 reacties op “Waarover ik ga bloggen”

  1. Met dat boek zou ik wel mee willen lezen, als ik tenminste de tijd vind tussen de boeken die ook allemaal nog op mij liggen te wachten… Kondig je tevoren aan wanneer je begint en hoe lang je ermee bezig verwacht te zijn? Dan is het makkelijker plannen voor je meelezers!

    1. Mocht ik bij mijn keuze blijven (waar het veel van weg heeft) dan denk ik na het weekend te beginnen. Ik was niet van plan om veel bladzijdes per keer te lezen, dus het zal wel een tijdje duren voordat we door het boek heen zijn. Maar het maakt het tevens makkelijker om te blijven meelezen of zelfs later aan te haken.
      Leuk dat je misschien mee gaat lezen. Heb je het boek al ooit eerder gelezen of wordt dit de eerste keer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *