50books – jaar 2015 – vraag 38

Deze blogpost is deel 38 van 49 in de serie 50books - 2015

Twee jaar geleden raakte ik in de ban van een boek dat geschreven zou zijn door een onbekende auteur genaamd V.M. Straka. Al snel werd duidelijk dat het hier een project betrof waarachter zich de regisseur van de Lost tv-serie verschool, J.J. Abrams. Toen ik de diverse trailers had bekeken wilde ik maar één ding: dat boek zo snel mogelijk in handen zien te krijgen.
Een week later was het zover en ik kan nog steeds in detail voor de geest halen hoe opgewonden ik was bij het openen van de verpakking. Ik waande me weer eventjes een kleine jongen op pakjesavond.
Ook bedacht ik me hoe blij ik was dat ik geen digitaal exemplaar had besteld.

De reden dat ik aan het boek S. moest denken, kwam vanwege het artikel Will digital books ever replace print? door Craig Mod. Hierin schrijft hij hoe na vier jaar digitaal boeken aanschaffen en lezen voor hem de tijd was gekomen om terug te keren naar het geprinte boek. De voornaamste reden is niet zozeer heimwee naar het geprinte boek of dat hij vindt dat het geprinte boek beter is, maar vooral dat sinds de introductie van de ereader de ontwikkelingen zijn stilgevallen.

All is not well on the digital book design front. Until recently, the Kindle iOS application still lacked the ability – nearly five years after its launch – to hyphenate words at the end of lines in books as they appear on the screen; this was a small ‘problem’, but it’s one that should have been solved years ago. And that’s only one of many deeper usability and design issues. Amazon’s long-term neglect of the Kindle continues to be worrying to me, both as a designer and a reader.
[Will digital books ever replace print? – Craig Mod]

Het is voor Craig Mod aanleiding om dieper in te gaan op de gesloten structuur van de digitale boekwereld waardoor innovatie op grote schaal niet mogelijk is en lezers dreigen af te haken omdat de mogelijkheden die er wel degelijk zijn niet worden doorgevoerd. Maar daar wil ik het niet over hebben vandaag. Ik raad je wel aan om het artikel op te zoeken en zelf door te lezen. Het bevat genoeg interessante observaties en ideeën om de long-read tot het einde te lezen.
Wat mijn aandacht vooral trok waren zijn opvattingen over het herlezen van een boek:

To return to a book is to return not just to the text but also to a past self. We are embedded in our libraries. To reread is to remember who we once were, which can be equal parts scary and intoxicating. Other services such as Timehop offer ways to return to past photos or past tweets. They, too, are unexpectedly evocative. Far more so than you might think. They allow us to measure and remeasure ourselves. And if a resurfaced tweet has an emotional resonance of x, than a passage in a book by which you were once moved must resonate at 100x.
[Will digital books ever replace print? – Craig Mod]

Zoals trouwe bezoekers van mijn blog misschien wel weten, herlees ik met enige regelmaat boeken die mij dierbaar zijn. Onlangs ben ik bijvoorbeeld voor de zoveelste keer weer begonnen in Zen and the Art of Motorcycle Maintenance door Robert Pirsig, waarbij ik ditmaal in een serie blogs mijn leeservaringen deel met iedereen die daar interesse voor heeft.
Ik sta dus helemaal achter de mening van Craig Mod voor wat betreft het bijzondere aan het herlezen van boeken. En dus ben ik vandaag benieuwd hoe dat met jullie is.
vraag 38:
Lees jij wel eens boek opnieuw, en zo ja, waarom doe je dat? En zo nee, waarom niet?
Ben jij iemand die graag een boek meerdere keren leest om bijvoorbeeld te genieten van de gehanteerde stijl, of ga je op zoek naar diepere lagen waarvan je vermoedt dat ze er zijn maar die je bij eerste lezing ontgaan zijn? Lees jij een boek opnieuw omdat je na lezing zo gehecht bent geraakt aan de personages dat je ze niet kunt missen? Of is het voor jou, eenmaal gelezen, klaar, volgende boek? Er is tenslotte genoeg te lezen en door te herlezen kom je natuurlijk nooit door die nog-te-lezen stapel heen.
Hoe dan ook, net als iedere zondag ben ik weer benieuwd naar jullie reacties.

50books201538

~ ~ ~

Tags:

4 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 38”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *