In mijn boekenkast staan twee identieke boeken. Ik kreeg ze allebei voor mijn verjaardag, maar niet in hetzelfde jaar. Ze werden gegeven door twee verschillende personen, mij zeer dierbaar. De boeken staan naast elkaar, wat opvalt omdat ik verder geen enkel dubbel boek in mijn verzameling heb1.
Links staat het boek dat ik het langste in bezit heb. Ik weet nog wat voor weer het was, wie er allemaal op bezoek waren en wat er gezegd werd toen ik het kreeg. Ernaast staat het tweede exemplaar dat ik een jaar later kreeg. Ook van dit boek weet ik precies de omstandigheden waaronder het mij cadeau werd gedaan.
Mochten deze boeken ooit tegelijk uit de kast gehaald worden en verwisseld worden dan zal ik geen moeite hebben om ze nog steeds uit elkaar te houden.
Ondanks dat ze dezelfde druk hebben zijn ze niet hetzelfde. Alsof het extra jaar dat het tweede boek onderweg was voordat het bij mij belandde sporen heeft achtergelaten. En natuurlijk speelt een heel voorname rol door wiens handen het boek ging toen het aan mij gegeven werd. Ze hebben een stukje DNA meegekregen van de gever. Waardoor ik de beide boeken anders zie, voel en ruik.
Verklaar me voor gek, maar zo ervaar ik het. In wezen is het een iets extremere vorm van wat veel boekenliefhebbers wel kennen, namelijk dat we ons vaak herinneren hoe boeken in ons bezit zijn gekomen en waar we ze gelezen hebben:
Van veel [boeken] weet ik nog in wat voor omstandigheden ik ze kocht, waar, wat voor weer het was, waar ik de eerste pagina opsloeg. Van veel weet ik van wie ik ze kreeg, ik zie haar of zijn gezicht op dat moment, flarden van het gesprek dat we voerden. Van veel weet ik op welke plek in huis ze lagen, in welke huizen, in welke hotelkamers, op welke terrassen, op welke stranden, welke handen ik ze zag vasthouden.
[p.65, Als de winter voorbij is, Thomas Verborgt]
De vraag voor vandaag is vanzelfsprekend of jij dit ook herkent.
vraag 39:
Weet jij van elk boek in je verzameling waar je het gekocht hebt of van wie je het hebt gekregen?
Het kan natuurlijk zo zijn dat jij iemand bent die dit allemaal nauwgezet vastlegt in een schrift of het opschrijft in het boek zelf. Maar ik bedoel eigenlijk of je het ook weet wanneer je een boek in je handen hebt zonder het open te slaan of in ieder geval zonder de aantekeningen te raadplegen die je eventueel hebt gemaakt. Dat je bij wijze van spreken voor je boekenkast gaat staan en via het aanschouwen van een willekeurig boek in gedachten op reis gaat naar het moment dat dit boek in jouw leven kwam. En wat voor mooie momenten jullie samen sindsdien gedeeld hebben. Kun je je dat nog voor de geest halen? Of zijn boeken voor jou pakjes bedrukt papier door een kaft bijeengehouden? Wat me doet beseffen dat het voor ebook lezers een geheel andere ervaring zal zijn. Waar ik natuurlijk net zo nieuwsgierig naar ben.
Met de uitzondering van sommige boeken die ik in verschillende talen of uitvoeringen heb. ↩