Het leukere speurwerk

Schermafbeelding 2015-10-18 om 07.47.36

screenshot uit Red Riding 1983

Bij het ontbijt deze ochtend had ik een deuntje in mijn hoofd waarvan ik niet wist waar het vandaan kwam. Het bleef hardnekkig op de achtergrond aanwezig zonder dat ik er grip op kreeg. Ik pijnigde mijn hersens maar zonder resultaat. Tot laat in de namiddag. Plots had ik de ingeving dat het te maken moest hebben met The Red Riding Trilogy, en wel het derde deel dat zich afspeelt in 1983.

Daarin maken we kennis met een louche advocaat die fervent liefhebber is van soulmuziek (“I’m a soulman” in zijn eigen woorden) en in het bezit van een flinke verzameling LP’s. In een scene die me steeds beter voor de geest komt zit hij thuis op de bank met een vrouw die hij niet veel eerder heeft ontmoet (“Neuken?” is het eerste wat hij haar vraagt). Op de achtergrond klinkt zachtjes een meer gesproken dan gezongen tekst door een zangeres. Als de conversatie op de bank stilvalt zwelt het geluid van het lied aan, om door te blijven spelen wanneer de handeling in de film zich naar elders verplaatst.

Het is dit nummer dat door mijn hoofd blijft spelen. Maar wat is het? Het klinkt vaag bekend zonder dat ik er een artiest bij kan plaatsen.

De soundtrack van de serie is snel gevonden. Via iTunes kan ik ‘m afspelen, maar helaas lijkt dit nummer er niet op te staan. Het is uitsluitend de voor de serie gecomponeerde muziek en niet de soulplaten die af en toe gedraaid worden. Verder zoeken dus. Op youtube vind ik de complete Red Riding Trilogy ook terug (zelf had ik ‘m gezien op Netflix) en daar scroll ik net zolang doorheen totdat ik de bewuste scene heb gevonden.

Aandachtig luister ik naar de gezongen tekst die niet altijd even duidelijk te horen. De zin ‘Let the Devil take tomorrow’ biedt me meer houvast. Uiteindelijk brengt me dat bij de song ‘Help me make it through the night’. Vervolgens is het een kwestie van uit de verschillende vertolkers de meest voor de hand liggende zangeres te kiezen die dit van oorsprong countrynummer in een souljase heeft gestoken. Ik gok op Gladys Knight (and the Pips).

Goed gegokt.

Schermafbeelding 2015-10-18 om 07.49.50

screenshot uit Red Riding 1983

Het lied is trouwens geschreven door Kris Kristofferson. Ik lees dat ook Elvis Presley het nummer op zijn repertoire heeft gehad. Vermoedelijk klonk het daarom bekend in mijn oren. Mijn moeder was vroeger een groot fan van Elvis en zijn muziek werd thuis grijsgedraaid.

Red Riding is een uiterst deprimerende film (gebaseerd op Red Riding Quartet door David Peace) in drie delen die zich afspeelt in Yorkshire in het noorden van Engeland (1974-1983) waar corruptie onder de politie de norm is en het speurwerk van journalisten en advocaten naar verscheidene jonge kinderen die vermist of vermoord zijn continu met veel fysiek geweld gesaboteerd wordt.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *