50books – jaar 2015 – vraag 41

Deze blogpost is deel 41 van 49 in de serie 50books - 2015

Deze week kan ik het kort houden. Alle achtergrondinformatie bij de vraag van deze week staat in het filmpje dat nu volgt. Speel het svp eerst af voordat je verder leest:

Een nieuwe uitgeverij dus. Die van plan is een aantal zaken wat anders te gaan aanpakken dan wat tot nu toe de gewoonte is. Dat ze auteurs meer willen gaan betalen, daar sta ik helemaal achter en juich ik van harte toe. Maar ook dat ze het ebook voortaan meeleveren bij de aankoop van een boek vind ik een prima idee.
Walter van den Berg is een van de auteurs die inmiddels is overgestapt naar deze uitgeverij in spé. Hij schrijft er op zijn weblog het volgende over:

Das Mag, mijn nieuwe uitgeverij, leeft. Er is in ieder geval rumoer: mijn twee nieuwe bazen schreven een opiniestuk over wat ze allemaal anders gaan doen, en daar is een antwoord op gekomen van de gevestigde uitgevers: zo anders gaan jullie het helemaal niet doen, jong rapaille.
De gevestigde uitgevers hebben daar misschien een heel klein beetje gelijk in, weet ik niet, ik ben zelf geen uitgever; ik ben alleen maar zo’n schrijver die als een soort hulpbondscoach op de bank zit te mopperen dat het allemaal beter moet, en ik heb er verstand van zolang mijn gemopper in mijn eigen huiskamer blijft. Maar er is iets waar aan voorbij wordt gegaan in deze discussie: Das Mag heeft jonge lezers gevonden.
[Waarom ik overstap naar een andere uitgeverij]

Ter verduidelijking, de nieuwe uitgeverij kan pas echt van start gaan wanneer er voldoende kapitaal beschikbaar is. En daarvoor is er een crowdfunding campagne in het leven geroepen. Bij 3.000 donateurs zal de grens bereikt zijn dat ze daadwerkelijk kunnen beginnen, en de grens van 1.000 is al in de eerste week gehaald en met nog 24 dagen te gaan moet het haalbaar zijn.
Het mooie is dat je als donateur de boeken ingaat als heuse (mede-)oprichter van een uitgeverij. Mij sprak dat idee onmiddellijk aan. Lang hoefde ik er niet over te denken. En mijn vraag deze week is of het ook iets voor jullie is.
vraag 41:
Zou jij (mede-)oprichter van een nieuwe uitgeverij willen worden?
Lijkt het jou ook wel wat om aan de wieg te staan van een nieuwe uitgeverij? Heb jij het gevoel dat er best wat zaken in de literaire uitgeefwereld anders zouden kunnen, zeker wanneer dat auteurs en lezers ten goede zou komen? Ben jij van mening dat sowieso elk inititiatief om het schrijven en lezen van boeken te promoten gesteund moet worden? Of vind je het maar allemaal onzin? Gewoon een zoveelste startup die met veel bombarie probeert geld in te zamelen zonder een bewezen trackrecord of goed businessplan.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je het wel degelijk een fantastisch initiatief vindt maar dat je gewoonweg niet het geld beschikbaar hebt om mee te doen. Mijn vraag is dan ook meer hypothetisch van aard. Ik hoef niet te weten of je daadwerkelijk oprichter bent geworden, maar ben vooral benieuwd naar je antwoord waarom je eventueel wel (of niet) oprichter zou willen worden van een nieuwe uitgeverij. Ik lees het graag in de reacties.

50books201541

~ ~ ~

6 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 41”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *