50books – jaar 2015 – vraag 44

Deze blogpost is deel 44 van 49 in de serie 50books - 2015

Als ik aan mijn jeugdjaren denk, dan denk ik ook regelmatig aan de bezoekjes die we op de zondag brachten aan een van de twee jongere broers die mijn vader had (eentje is er ons helaas ontvallen). Hoewel ze allebei geen zoons hadden maar dochters ging ik er toch altijd graag mee naar toe.
De ene broer woonde zo ver weg dat we wel een uur met de auto onderweg waren. Het was alsof we niet zomaar op visite bij familie gingen, maar eerder een reis naar het buitenland ondernamen. Ik was altijd een beetje gespannen als het weer zover was. En eenmaal op de plaats van bestemming keek ik mijn ogen uit. Alles was voor mijn gevoel anders dan thuis. Vooral het dialect dat ze er spraken zorgde voor deze vervreemding realiseerde ik me later.
Nee, van een ander dialect was zeker geen sprake bij de jongste broer. Die woonde met zijn gezin dicht tegen Eindhoven aan. Bijna om de hoek. Niks geen lange autorit of vreemde omgeving. Maar wat kwam ik er graag. Want deze oom had een heel bijzondere hobby (eigenlijk had hij er heel veel, en nog steeds trouwens maar dat terzijde): hij verzamelde stripboeken. Ergens vond ik dat stom. Een volwassene die stripverhalen las. Dat sloeg toch nergens op. Ik heb wel eens aan mijn nichtjes gevraagd wat die ervan vonden. Hun antwoord was simpel. Geweldig! Nu hoefden zij er nooit geld aan uit te geven en konden ze toch alles lezen wat ze wilden. Ze hoefden alleen maar aan hun vader te vertellen wat ze leuk vonden en hij kocht het.
Zo was ook Suske & Wiske in de verzameling gekomen. En laat ik daar toendertijd ook helemaal gek van zijn geweest. Vooral de vroege exemplaren vond ik top. Helaas was daar moeilijk aan te komen. Niet voor mijn oom. Hij struinde stad en land af om de collectie Suske & Wiske helemaal compleet te krijgen. Dus het was elke keer weer smullen wanneer we op bezoek gingen. Jammer genoeg was hij erg zuinig op zijn verzameling. Een stapeltje mee naar huis nemen om verder te lezen zat er niet in.
Vanmiddag moest ik daar aan denken terwijl ik met Inge en de kleinkinderen in Stadstheater Arnhem zat te genieten van Suske & Wiske de musical. De strips van Suske & Wiske lees ik allang niet meer maar sinds een paar jaar heb ik wel opnieuw een abonnement op Eppo genomen. Daar heb ik nog steeds geen spijt van. Net als vroeger spel ik ze ook nu van begin tot eind helemaal uit. Er zitten veel oude bekenden tussen maar vanzelfsprekend verschijnen er ook regelmatig nieuwe strips. Inmiddels heb ik al een aardige stapel klaarliggen om hopelijk binnen niet al te lange tijd samen met mijn kleinkinderen te gaan lezen. Eens zien of zij ook bevattelijk zijn voor het stripvirus.
Het zal daarom geen verrassing zijn wat de vraag voor vandaag is.
Vraag 44:
Was jij vroeger ook verzot op stripverhalen, en lees je ze tegenwoordig nog steeds?
Ik neem aan dat verdere toelichting bij de vraag niet nodig is of het moet zijn dat ik het lezen van graphic novels en onder wat voor definities stripboeken vandaag de dag nog meer bekend staan ook als goed reken.
PS: Naar ik mij meen te herinneren heeft Ruud onlangs al antwoord gegeven op deze vraag.

50books201544

~ ~ ~

4 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 44”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *