50books – jaar 2015 – vraag 48

Deze blogpost is deel 48 van 49 in de serie 50books - 2015

Op de eindejaarsbijeenkomst afgelopen vrijdag kwam de vraag (met antwoord) een aantal keer voorbij: ‘En wat ga jij doen de komende vrije dagen? Lezen zeker?’ Ik hoefde alleen nog maar bevestigend te knikken waarna er bij sommigen een meewarig knikje op volgde. In de trant van ‘joh, waar je zin in hebt.’
Nou, ik heb er ontzettend veel zin in!
Rechts van mijn bureautje waar ik meestal mijn blogposts zit te tikken staat een smalle hoge kast die gedurende de laatste maanden alleen maar voller is geraakt met boeken waarvan ik allemaal het voornemen had om ze eind van het jaar te lezen. Nu dus. Maar zelfs al zou ik iedere dag alle uren dat ik wakker ben uit zou trekken om te lezen, dan nog blijft er zo’n 90% ongelezen staan wanneer ik op 4 januari weer aan het werk ga.
Er waren tijden dat ik daar last van had. Dan zat ik het ene boek te lezen wat ik na veel wikken en wegen had uitgekozen maar waren mijn gedachten bij die andere boeken die nog niet aan de beurt waren. Dat gaat me inmiddels beter af. Het kiezen valt me soms nog wel eens zwaar. Echter daarna lukt het me goed om me bij dat uitverkoren boek te houden alvorens ik aan een volgend boek begin.
Wat me opvalt is dat er een verschil is tussen wat ik tijdens mijn wintervakantie lees vergeleken met de zomervakantie. Onbewust nodigt deze periode waarin we wat vaker terugblikken en stilstaan bij gebeurtenissen uit het afgelopen jaar ook uit om boeken te kiezen die wat serieuzer van toon zijn. Of om een boek nog eens te herlezen wat veel indruk heeft gemaakt. Het is de tijd van contemplatie en mijn leesgedrag is navenant.
Althans zo ervaar ik het wanneer ik voor mijn boekenkast sta en op zoek ga iets nieuws om te lezen. De lichtere lectuur sla ik automatisch over. Hoewel de weersomstandigheden verre van winters zijn, is het al vroeg donker en vind ik het heerlijk om mezelf met een goed boek terug te trekken in huis. De gordijnen dicht, flink wat kaarsen aan en een lekker glas wijn op tafel. Ideale omstandigheden om eindelijk eens ongestoord flink wat uren door te brengen met juist de boeken die alle tijd en aandacht nodig hebben om goed tot hun recht te komen.
Ja, ik heb er zin in!
Hoe is dat bij jullie? Ik neem aan dat jullie ook de gelegenheid nemen om eens lekker bij te lezen indien je een paar dagen vrij bent. Maar waar ik benieuwd naar ben is of je (on)bewust andere boeken uitkiest dan bijvoorbeeld in de zomerperiode.
Vraag 48:
Merk je verschil in wat (en hoe) je leest tijdens deze ‘donkere dagen’ aan het eind van het jaar?
En natuurlijk vind ik het altijd leuk om te zien wat jullie zoal lezen de komende weken, of het nu wel of niet afwijkend is van wat je de rest van het jaar leest. Dus kom maar op met jullie ‘winter reading’ lijst!
Ik wens jullie nu alvast prettige kerstdagen met veel leestijd.

50books201548

~ ~ ~

2 reacties op “50books – jaar 2015 – vraag 48”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *