Opruimgeluk

Om me heen hoor en lees ik de laatste tijd regelmatig over opruimen en consuminderen. Ik weet niet of dit komt omdat er vaker over gesproken en geblogd wordt of simpelweg doordat ik er zelf wat meer mee bezig ben en het me daardoor eerder opvalt. Niet dat het iets uitmaakt. Het belangrijkste is dat ik er aan toe ben om weer een kleine stap te zetten om mijn leven wat overzichtelijker te maken en mijn hoofd wat meer rust te gunnen.

Ditmaal ga ik mijn studeerkamer onder handen nemen. Langzamerhand is deze plek waar ik me graag terugtrek om te lezen en te schrijven dichtgeslibd met boeken en tijdschriften. Het is niet zozeer dat de angst me om het hart slaat bij al dat ongelezen drukwerk wat op me staat te wachten, maar eerder de fysieke ruimte die het inneemt. Ik merk dat het me onrustig maakt wanneer mijn bureau altijd maar volgestouwd ligt of dat er haast geen plek meer vrij is om iets aan de muur te hangen of op een kast te plaatsen.

Wat ga ik doen?

Allereerst ga ik een aantal abonnementen op tijdschriften opzeggen. Ik krijg meer binnen dan ik kan lezen en in niet alles ben ik nog in dezelfde mate geïnteresseerd als toen ik besloot een abonnement te nemen. Daardoor zal in ieder geval de aanwas wat afnemen. Verder ga ik van een aantal tijdschriften oude jaargangen doornemen en alleen die artikelen eruit halen en bewaren (in ordners of door te scannen) waarvan ik denk dat ik ze nog weleens nodig heb of de moeite waard zijn om te herlezen. Ook dit zal ruimte opleveren.

Met mijn boeken ga ik ook iets dergelijks doen. Ooit was ik al eens begonnen om mijn bibliotheek door te nemen en per boek te besluiten of ik het wel of niet zou willen bewaren. Daar ga ik weer serieus werk van maken. De boeken die ik om welke reden dan ook niet meer in mijn kast hoef zullen een nieuwe bestemming krijgen. Als je op zoek bent naar boeken en er niet al te veel aan uit wilt/kunt geven, dan raad ik je aan mijn blog te blijven volgen.

Verder heb ik besloten om niet meteen elk boek te kopen waarvan ik denk dat het me wel aanspreekt. Eerst zal ik ze lenen bij de bieb. Ik ben nogal wispelturig en een alleslezer wanneer ik de kans krijg. Soms kan dit betekenen dat ik te snel een boek aanschaf waarvan ik me later afvraag waarom ik dat gedaan heb. Hopelijk helpt het me op deze wijze het aantal impulsaankopen te verminderen. En net als bij de acties gericht op mijn verzameling tijdschriften zal dit de nodige ruimte opleveren.

Waar komt dit vandaan?

Misschien klinkt het raar maar zelf heb ik het gevoel dat het komt omdat ik de grens van vijftig jaar ben gepasseerd. Meer dan ik wil toegeven heeft deze gebeurtenis dieper ingegrepen dan ik had verwacht. Niet in de zin dat ik continu met mijn leeftijd bezig ben of denk dat ik het beste van het leven heb gehad. Helemaal niet zelfs. Veeleer heeft het te maken dat ik onbewust een geleidelijke verandering heb ondergaan van uiterlijk naar innerlijk. Waarbij uiterlijk niet staat voor mijn eigen fysieke lichaam maar de de materiële wereld om me heen. En innerlijk staat voor geestelijk leven. Voor meer contemplatie (zonder de religieuze connotatie die bij dit woord hoort) als ik me zo mag uitdrukken.

Het lijkt alsof mijn beschouwende aard steeds meer de overhand krijgt en ik bij deze de tijd en rust ga nemen om te kijken wat mij dat kan brengen. Een beetje opruimen kan dus geen kwaad.

~ ~ ~

8 reacties op “Opruimgeluk”

 1. Wat herken ik dit! Ookhier slibt het langzaam dicht en omdat ik maar een kabouterhuisje heb is dat zorgelijk. Gelukkig helpt het enorm om nog hoofdzakelijk e-books te lezen (en te kopen).
  Het is wonderlijk, ik dacht dat ik als pensionada véél meer tijd zou hebben om te lezen (en om op te ruimen) maar niets is minder waar. Discipline blijft dus broodnodig.
  Jij sterkte, succes, een goed uiteinde en een prachtig Nieuw Jaar!

  1. Mij lukt het nog steeds niet om e-books te lezen op een manier dat ik er ook van geniet. Korte artikelen en blogs daar heb ik geen moeite mee, maar een heel boek bevalt me niet. Dus ik blijf voorlopig bij de papieren versie en dat betekent dat ik toch wat moet gaan opruimen want ook mijn studeerkamer is niet al te groot.
   Bij deze ook alvast een voorspoedige jaarwisseling gewenst en een goed 2016!

 2. De bibliotheek is een geweldige bron van boeken 🙂 Het is me weleens overkomen dat ik een boek zo mooi vind dat ik het alsnog koop. Het was toen niet meer nieuw verkrijgbaar, maar wel tweedehands (gelukkig). We hebben ook veel boeken kunnen verkopen via boekwinkeltjes.nl, maar dat is voornamelijk non-fictie, dus ik weet niet hoe goed dit werkt voor literatuur. Verder geef ik veel boeken weg, aan familie, vrienden of aan de kringloopwinkel. Zo kom je er wel weer vanaf 🙂 Ik ben nog lang geen vijftig, maar houd wel van opruimen. Mijn man is er niet zo goed in, dus die moet ik dan maar een handje helpen. Ook doen we allebei aan meditatie. Zouden we daar nog meer behoefte aan krijgen als we ouder zijn? Ik ben benieuwd…

  1. Ja, de bieb blijft geweldig om in rond te dwalen en ontdekkingen te doen. Ik kom er nog steeds erg graag. En ik heb dezelfde ervaring. Wanneer een boek me goed bevalt dan wil ik het daarna nog wel eens zelf aanschaffen zodat ik het dicht bij de hand heb om te herlezen.
   De boeken die ik ga wegdoen zullen op verschillende manieren een nieuwe bestemming gaan vinden. Lezers van mijn blog kunnen zelf aangeven als ze interesse hebben en bij geen reacties geef ik ze weg aan bijvoorbeeld familie of vrienden of de kringloopwinkel. Ze gaan in ieder geval niet de vuilbak in. Dat zou eeuwige zonde zijn.

 3. Je bent niet de enige. Ik heb twee weken vrij en heb behoorlijk veel opgeruimd in deze weken. En die tijdschriftacties ga ik ook doen komend jaar, want ik heb een behoorlijke ongelezen stapel liggen.
  Bij de weg, ik zie de laatste tijd bij je blogs een hokje met een naampje erin, maar geen plaatje. Ligt dat aan mij?

  1. Deze vrije weken nodigen altijd uit om wat aan opruimen te gaan is mijn ervaring. Ook dit jaar weer. Ik ben er niet alleen in, zo merk ik.
   Wat de plaatjes betreft, dat is me nog niet opgevallen en ik heb er ook nog niet eerder iemand over gehoord. Vreemd. Ik heb even de instellingen bekeken en mijn blog bezocht vanuit andere pc’s maar dat ziet er allemaal normaal uit. Ik zoek nog wat verder of ik iets kan vinden. Bedankt in ieder geval voor het doorgeven.

   1. Ik kan weer plaatjes zien. Merkte het vandaag op mijn werk, controleer het net even hier thuis en ik kan ze weer zien. Geen idee wat het was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *