Geschikt of ongeschikt?

De ochtend van nieuwjaarsdag 2016 keek ik uit het slaapkamerraam en zag ijs op de carport liggen. Dat was een verrassing. Zeker met het vooruitzicht van een nieuwjaarsduik op zondag 3 januari in het verschiet.

Normaal gesproken ben ik iemand die er de voorkeur aan geeft om alleen in het zomerseizoen het buitenzwembad te bezoeken. Maar sinds ik lid ben geworden van de survivaltraininggroep word ik geacht bij alle weersomstandigheden het water in te gaan. Zo ging ik onlangs nog in Dinxperlo compleet kopje onder in een brede sloot nadat ik m’n grip verloor tijdens het laatste stukje van de hindernis. En niet al te lang geleden moesten we als onderdeel van de zondagse training een heel stuk van de Rijkerswoerdse plassen oversteken waarbij we op sommige plekken tot ons middel in het water stonden.

Toch lijkt me zo’n nieuwjaarsduik andere koek. Zeker nu de temperatuur plots  iets aan het dalen is. Weliswaar vriest het nog niet continu, maar warm is anders. Daarom keek ik een tijd geleden al wat rond op het internet om te zien hoe ik me kon voorbereiden.

De gouden tip: elke douchebeurt eindigen met koud afdouchen.

En dan niet het water langzaam beetje bij beetje van warm naar koud laten gaan, maar in één keer. Buiten alle andere positieve voordelen die het voor je gezondheid schijnt te hebben ging het mij vooral om de gewenning aan koud water.

Ik besloot het meteen uit te proberen.

Eenmaal onder de hete waterstraal leek me het idee van koud afdouchen al snel niet meer zo aanlokkelijk. De twijfel sloeg toe. Er zouden toch wel meer comfortabele manieren zijn als voorbereiding op een nieuwjaarsduik? Maar in gedachten zag ik iemand aanstalten maken om een vinkje te zetten bij ‘ongeschikt’ en dat gaf de doorslag. Wat een onzin. Ik was toch geen mietje!

Zonder verder nog na te denken draaide ik de hendel van de temperatuur van warm naar koud. Met m’n ogen dicht en alle spieren in m’n lijf strakgespannen wachtte ik op wat komen ging. Een volle tiende van een seconde voelde ik ijskoud water als scherpe naalden mijn lichaam teisteren.

Met samengebalde vuisten en tandenknarsend vroeg ik me af hoe ik dit ooit een volle minuut kon volhouden. Onmiddellijk daarna was het over. Lauwwarm water deed elke herinnering aan de kou verdwijnen. Was er wel koud water uit de kraan gekomen? Of had ik het me slechts verbeeld? De hendel stond toch echt op de allerkoudste stand.

Bij nadere inspectie blijkt dat onze douchekraan geen koudestand heeft. Ook niet door het indrukken van een veiligheidspal kan de hendel verder gezet worden. Onze douche is niet geschikt voor koud afdouchen.

~ ~ ~

Iets voor jou, dat survivalrunnen? Kom dan eens een keertje kijken bij Survivalrun Trainingsgroep Arnhem. Of check voor een vereniging bij jou in de buurt.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *