Mij ontbreekt het aan enig koopjesjagersinstinct

Bij de kapper afgelopen vrijdag ging het gesprek op een gegeven moment over de openingstijden. Ik was om vijf uur  binnen komen lopen en kon over uiterlijk drie kwartier geknipt worden. Ze zouden me een sms sturen wanneer ik aan de beurt was. Prima wat mij betrof want zo kon ik mooi nog een paar nieuwe hardloopschoenen aanschaffen nu ik toch in de stad was.

Ruim een half uur later en zonder schoenen (mijn maat hadden ze niet op voorraad) was ik weer terug en nam met een vers getapt kopje koffie plaats aan de wachttafel. Op dat moment stapte er een man binnen. Hij had zijn jas al half uit voordat het hem duidelijk werd dat hij vandaag niet meer geholpen zou worden. Beteuterd vertok hij weer. Het leek alsof hij echt dezelfde avond nog een knipbeurt nodig had want op het advies dat hij op zowel zaterdag en zondag terug kon komen reageerde hij niet meer.

Zijn jullie ook op zondag open? vroeg ik verbaasd hoewel ik het antwoord al wist. Niet alleen waren ze elke koopzondag open, het bleek ook nog eens zo te zijn dat er iedere zondag koopzondag was. Iedere zondag? herhaalde ik automatisch. Sinds wanneer is dat dan het geval? Al ruim twee jaar kreeg ik als antwoord, terwijl ik de kapster vol ongeloof via de spiegel aankeek.

Ik kom zo weinig in de stad dat ik zulke zaken echt niet weet. Verder geef ik helemaal niets om winkelen (of het nu kleding, electronica of boeken betreft) en ben zodoende ook niet op de hoogte wanneer de periode van opruiming is aangebroken. Al zolang ik me kan heugen ga ik naar een winkel wanneer ik iets nodig heb, en niet wanneer de winkel iets in de aanbieding heeft. Daardoor loop ik geregeld koopjes mis. Iets wat ik zelf niet door heb maar waar ik door anderen aan herinnerd wordt in het geval ze op de hoogte zijn van mijn meest recente aankoop.

Het is dus puur toeval wil ik tijdens de opruiming in een boekenzaak terecht komen. Wat me dan overkomt is wat ik vroeger ook had in een snoepwinkel. Niet kunnen kiezen. Het is te veel en te mooi wat ik allemaal in de aanbieding zie. Meestal ga ik daarom op zoek naar boeken die in de hogere prijscategorie vallen. Zijn die afgeprijsd dan heb ik het idee echt een buitenkansje te hebben en schaf ik er een paar aan. Soms denk ik daarna nog wel eens dat ik dit vaker zou moeten doen. Maar daar blijft het bij. Ik ben geen koopjesjager zo blijkt maar weer. Zelfs niet als het om boeken gaat.

~ ~ ~

Dit is een bijdrage voor het #50books initiatief dat in 2016 door Hendrik-Jan de Wit wordt verzorgd.
Vraag 3
Spring je ook uit de band bij de boekenopruiming?

~ ~ ~

1 reactie op “Mij ontbreekt het aan enig koopjesjagersinstinct”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *