Ik kan het niet laten
Nu mijn weerstand door een flinke verkoudheid een stuk minder is, vroeg ik natuurlijk om moeilijkheden toen ik het blog van Hendrik-Jan opzocht. Dit jaar is hij begonnen aan een gigantisch project: iedere woensdag bloggen over De Goddelijk Komedie / Divina Comedia, geschreven door Dante Alighieri.
Afgelopen woensdag schreef hij over de eerste canto en ik kon het niet laten mijn eigen exemplaar1 van De Goddelijke Komedie erbij te pakken omdat ik de tekst op de foto bij de blogpost niet meteen herkende. Tja, en stop dan maar eens met lezen. Het is zoals Hendrik-Jan aangeeft:
[…] de opening is magistraal. Een betere opening kan ik niet bedenken.
Bij de tweede canto aangekomen legde ik het boek opzij en nam me voor om iedere woensdag met Hendrik-Jan mee te blijven lezen. Het is een mooie gelegenheid om dit veelgeroemde boek dat al zo lang op mijn nog-te-lezen lijst staat eindelijk eens tot een goed einde te brengen nadat ik er al verscheidene keren in ben begonnen.
En er is nog een andere klassieker die ik vermoedelijk in kleine porties per week zal gaan lezen. Want als alles meezit gaat Paul iets soortgelijks doen als Hendrik-Jan. Bij hem is de keuze gevallen op Metamorphosen door Ovidius. Zelf is hij er nog niet helemaal klaar voor, dus dat geeft mij de gelegenheid snel een exemplaar aan te schaffen want tot mijn schaamte moet ik bekennen dit meesterwerk niet in mijn boekenkast te hebben staan.
Twee klassiekers dus die ik het komende jaar ga lezen. Naast mijn eigen Kosinski leesproject. En wat ik verder nog allemaal van plan ben om te lezen. Neem ik te veel hooi op mijn vork? Wie zal het zeggen? Vooralsnog was de weerstand zoals gezegd laag en het enthousiasme van Hendrik-Jan en Paul besmettelijk zodat ik nog meer hooi op mijn vork ga nemen en zelf ook een klassieker op mijn blog onder de aandacht ga brengen.
Ik moest namelijk denken aan de blogserie die ik afgelopen jaar schreef naar aanleiding van het boek Zen Habits door Leo Babauta. Omdat het boek was opgedeeld in korte hoofdstukjes was ik in staat om er elke dag over te bloggen.
Waarom zou het dan niet mogelijk zijn om een klassieker te kiezen die ook opgedeeld is in niet al te lange hoofdstukken en daar dan wekelijks over te bloggen? Ik kan het in ieder geval proberen.
De dag waarop ik erover ga bloggen zal de zaterdag zijn. Dat lijkt me het beste te passen in mijn agenda. Door de weeks blijft het vaak moeilijk te voorspellen hoeveel (vrije) tijd ik heb. De zondag wil ik dit jaar vrijhouden voor de #50books vraag. Alleen kan ik nog niet kiezen tussen twee klassiekers die ik voor ogen heb: Don Quichot door Cervantes of wordt het Moby Dick door Herman Melville?

Volgende week zaterdag ga je het lezen.
Vertaald door Christinus Kops O.F.M. Opnieuw uitgegeven door Gerard Wijdeveld. Zevende druk 1985. Wereldbibliotheek B.V. Amsterdam. ISBN 902840032X ↩