Er klopt iets niet met het abonnement van online magazines

Voor wie het nog niet is opgevallen, ik ben door mijn tijdschriftenverzameling aan het gaan. Van De Groene Amsterdammer, Historisch Nieuwsblad en Spiegel Historiael probeer ik elke week minimaal één exemplaar te (her)lezen. De interessante artikelen scheur ik eruit, de rest gooi ik bij het oud papier. Tijdrovend maar leuk werk. En ik steek er weer een hoop van op.

Vandaag bedacht ik me dat het misschien ook wel tijd werd om de artikelen van De Correspondent mee te nemen in deze grote opschoonactie. Vanaf de start ben ik er op geabonneerd en zeker in het begin las ik elke dag de nieuwe artikelen. Helaas kwam daar geleidelijk de klad in en heb ik inmiddels een gigantische achterstand opgebouwd. Ook dit gaat me veel tijd kosten.

Nu speel ik alweer een tijdje met het idee om een aantal abonnementen op te zeggen en vroeg me toen af wat dat zou betekenen als ik dat voor De Correspondent zou doen. Mijn leesachterstand zou dan weliswaar verdwenen zijn, maar ook de artikelen zelf. Waarvoor ik wel altijd netjes heb betaald.

onlinetijdschriften

Daartegenover komt al dat aanbod wel meteen in z’n totaliteit beschikbaar voor iemand die vandaag besluit om lid te worden.

In feite is dit de omgekeerde wereld vergeleken bij een abonnement op een papieren tijdschrift. Niemand die je verzameling tijdschriften komt opeisen wanneer je je abonnement stop zet. Die zijn van jou en blijven van jou. En de abonnee die nu lid krijgt allen de toekomstige nummers. Hooguit is er de mogelijkheid oude exemplaren tegen een geringe kostprijs aan te schaffen mits ze nog voorradig zijn.

Daarom pleit ik ervoor dat bij online tijdschriften of artikelen er voortaan rekening gehouden dient te worden met de termijn waarin je lid (geweest) bent. Het assortiment wat gepubliceerd is tijdens de periode van jouw lidmaatschap moet altijd beschikbaar voor je blijven. Ook als je geen lid meer bent. Of je moet het bij opzegging bijvoorbeeld eenmalig kunnen downloaden. Je hebt er tenslotte voor betaald.

Wat vinden jullie? Ik zeg, tijd voor actie!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat dit allang onderkend en opgelost is. Dan zeg ik, geen actie nodig! En we gaan over tot de orde van de dag.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *