Welkom in de toegangseconomie!
Zo af en toe plak ik een linkje naar mijn blogposts op facebook. Tenslotte heb ik dat account toch, dus waarom er dan geen gebruik van maken? Wat ik alleen zo jammer vind is dat er dan soms een reactie gegeven wordt onder die link en niet onder mijn blogpost. Mocht ik ooit (wispelturig als ik ben) besluiten mijn account op te zeggen dan zijn ook meteen die reacties verdwenen.
Gister schreef ik een blogpost over de in mijn ogen onrechtvaardige abonnementsvorm bij online tijdschriften of artikelen vergeleken met de papieren tegenhanger. Want zeg je het online abonnement op, dan kun je vanaf dat moment niet meer bij alles wat er gepubliceerd was tijdens de periode dat je abonnee was.
Omdat ik dacht dat ik een punt had besloot ik meteen deze blogpost op facebook te delen. Wie weet zouden mijn opmerkingen een heuse ommekeer in werking zetten.
Vandaag werd de volgende reactie onder de link geplaatst1:
Welkom in de toegangseconomie! Uiteindelijk kun je als ex-netflixabonnee ook niet verwachten dat je je gekeken films allemaal kan behouden.
Een nieuw verdienmodel betekent natuurlijk ook nieuwe spelregels. Maar niets weerhoudt je ervan om de artikelen die je krijgt uit te printen of als pdf op te slaan.
En, als je met een langetermijnblik kijkt, is het meer dan alleen betalen voor een specifiek artikel. Je betaalt (gegeven dat je de goeie kiest) voor de instandhouding van onafhankelijke en gedegen journalistiek en opinie.
Zo had ik er niet naar gekeken, vastgeroest als ik blijkbaar nog zit in de ‘oude economie’ waar alles draait om bezit (mijn ongefundeerde mening die nergens op gebaseerd is). En ik denk dat het klopt.
Wanneer ik er langer bij stilsta heb ik het idee dat mijn onvrede voornamelijk voortkomt uit het feit dat het hier om leesmateriaal gaat.
Met muziek of film had ik er waarschijnlijk geen punt van gemaakt. Daar ben ik al gewend aan de toegangseconomie. Voor wat betreft het online lezen aarzel ik nog bij de ingang.
Ik plak ‘m hier op mijn blogsite omdat niet iedereen toegang tot facebook heeft ↩