Bijgelovig

Ben ik gelovig? Ik dacht het niet. Bijgelovig dan? Dat ligt complexer. In eerste instantie ben ik geneigd te zeggen van niet. Zonder aarzeling loop ik onder ladders door en sta niet stil bij de gevaren die vrijdag de dertiende met zich mee zou brengen. Toch zijn er een aantal zaken (niet veel volgens mij) die ik probeer te vermijden. Eentje daarvan is het oproepen van ‘onheil’ door iets uit te spreken terwijl het misschien beter is er over te zwijgen.
Moet ik bijvoorbeeld ergens met de trein naar toe en is het erg belangrijk op tijd te komen, dan laat ik grapjes achterwege over mogelijke vertragingen op het traject naar mijn bestemming. Want je zult altijd zien dat zo’n uitspraak dan waarheid wordt. Vreemd is dat het alleen werkt wanneer mij eventueel ongeluk kan overkomen. Ik heb nog nooit meegemaakt (en het wel degelijk uitgeprobeerd wat tevens het bewijs is dat in bepaalde opzichten bijgelovig ben) dat door nonchalant te vermelden dat ik hopelijk de loterij niet ga winnen want wat moet ik dan met al dat geld, ik vervolgens het winnende lot blijk te hebben.
Zelfs niet door er aan toe te voegen dat ik dan continue gestalkt ga worden door mensen die belust zijn op mijn geld. Iets wat mij betreft onder de categorie ‘onheil’ te scharen valt. Maar blijkbaar werkt het niet zo met mijn bijgeloof.
Hoe het ook zit, ik pas goed op met wat ik zeg om te voorkomen dat mij dingen gebeuren die me niet welgevallig zijn. Zo heel af en toe echter gaat het fout. Bijvoorbeeld eergisteren. In een moment van onachtzaamheid schreef ik dat het bloggen mij zoveel voldoening geeft dat ik er nog meer tijd voor vrij ga maken en de frequentie van publiceren onverminderd hoog zal houden. Daarmee suggererend dat de huidige frequentie (sinds eind 2015 begonnen) van iedere dag een blogpost voorlopig wel zo zou blijven.
[Dat is ook het plan. Vandaar de dagelijkse vastlegging van mijn vrijetijdsbesteding om dit streven een beetje stiekem publiekelijk te maken.]
Maar ik had het natuurlijk niet moeten uitspreken (opschrijven in dit geval, wat voor het ongewenste effect niet uitmaakt). Want je raadt het al, een dag later was de bloginspiratie al nagenoeg verdwenen en vanavond is dat helemaal het geval.
Daarom een filmpje van de survivalrun in Gendringen waar verslaggever Lars Gierveld van KPN Internet tv voor de eerste keer zo’n parcours loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *