Toch maar eens het boek gaan lezen?

estespark

Als ik voor mijn werk in Boulder (Colorado) moet zijn probeer ik altijd extra tijd te reserveren om een dagtrip te maken naar het Rocky Mountains National Park. De route die ik daarvoor kies gaat meestal door de plaats Estes Park waarna je via de oostelijke kant toegang krijgt tot het nationaal park.
In 2012 had ik gezelschap van twee collega’s en toen we vlak voor Estes Park een korte pauze namen om wat foto’s te maken vanuit een hoger gelegen gedeelte vroeg een van hen of ik al in The Stanley Hotel was geweest. Ik had er niet eerder van gehoord en vroeg hem wat er zo bijzonder aan was. Ietwat verbaasd dat ik als boekenwurm zo onwetend bleek te zijn vertelde hij over Stephen King en hoe zijn bezoek aan dit hotel de inspiratie was geweest voor zijn boek The Shining.
Ik moest bekennen het boek nooit gelezen te hebben. Volgens mij heb ik alleen Cujo en Carrie gelezen. De film geproduceerd door Stanley Kubrick had ik dan weer wel gezien. Ook goed volgens mij collega, maar ook hier was het boek toch echt veel beter dan de film. Ik geloofde hem op zijn woord hoewel ik de film niet echt slecht had gevonden. Maar dat was misschien grotendeels vanwege het acteerwerk van Jack Nicholson.
Tot nu toe is het er helaas nog nooit van gekomen om het boek alsnog te lezen.
Wel heb ik afgelopen zondag Room 237 uitgezocht op Netflix als invulling van mijn nieuwe traditie om wekelijks een documentaire te bekijken. Met een mix van verbazing en bewondering heb ik zitten luisteren (en kijken natuurlijk) naar een opsomming van de meest bizarre verborgen boodschappen in de film The Shining die je voorstellingsvermogen te boven gaan.
Voorbeeldje? Zonder te willen ontkennen dat de mens op de maan was geweest was er iemand in de documentaire die eraan twijfelde of de opnames van de Apollo-vlucht met de landing op de maan authentiek waren. Hij had het vermoeden dat Stanley Kubrick deze opnames in opdracht van de NASA had gemaakt en dit altijd had moeten verzwijgen. Maar zijn vrouw was erachter gekomen. Dit valt op te maken uit enkele scene’s in de film tussen het echtpaar Jack en Wendy. Eigenlijk zijn op dat moment Stanley Kubrick en zijn vrouw aan het woord.
Een andere indicatie voor deze theorie is het feit dat Kubrick gekozen heeft voor kamernummer 237 in plaats van 217 zoals oorspronkelijk in het boek van Stephen King. De reden die Kubrick heeft gegeven om hiervan af te wijken is aantoonbaar een leugen (volgens de opsteller van deze theorie). Het nummer 237 is dan ook heel bewust gekozen, want laat de afstand tussen de maan en de aarde nu precies 237.000 mijl zijn. Dus. ‘Nuf said?
En zo gaat het maar door. Genieten voor de liefhebber.

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *