Dwarsverbanden in de boekenkast

50books201611

Wat ik zo mooi vind aan een kast gevuld met boeken is dat je na een tijdje allerlei dwarsverbanden gaat zien. Natuurlijk afhankelijk van hoe de eigenaar van de verzameling de titels heeft ingedeeld. In mijn geval is dat alfabetisch op achternaam van de auteur. Tenminste bij de kast met literatuur. Want kijken we naar mijn geschiedenisboeken, dan zien we een indeling in jaarvakken en specifieke onderwerpen.

Laten we voor het gemak even blijven stilstaan bij de literatuur. Wat bedoel ik dan met die dwarsverbanden? Nou, als je goed kijkt zullen vaak als eerste de boeken opvallen met een vergelijkbare rug. Bijvoorbeeld de gele ruggen van de Rainbow pockets of de oranje Penguins. Ook zullen de boeken uit een reeks de aandacht trekken. Wat te denken van de stapel Knausgård of de diverse delen Harry Potter door J.K. Rowling.

Maar er zijn ook dwarsverbanden die minder opvallend zijn of van de buitenkant te herleiden zijn. Zo zijn daar de boeken die onder pseudoniem geschreven zijn terwijl de auteur ook onder eigen naam publiceert. Die heb ik niet bij elkaar staan maar onder de naam zoals die op de kaft staat. Marek van der Jagt staat aldus bij de J en Grunberg bij de G.
Weer een ander dwarsverband zouden literaire genres kunnen zijn. Of de afkomst van de verschillende auteurs. Of bepaalde thema’s. En ga zo maar door. Als je er eenmaal aan begint is het moeilijk te stoppen.

Eén dwarsverband wil ik er vandaag uitlichten en dat zijn de Boekenweekgeschenken. Op wikipedia heb ik gekeken welke titels er sinds 1930(!) zijn verschenen en het blijkt dat ik vanaf 1987 begonnen ben met deze boekjes te verzamelen. Ik heb ook nog wat titels van vóór 1987 maar de verzameling is over die jaren verre van compleet.

Het vreemde nu is dat ik geen enkele behoefte voel om de verzameling compleet te maken voor wat betreft de jaren 1930 tot 1987. Daar staat tegenover dat ik het al jaren niet over mijn hart kan verkrijgen een keertje over te slaan om een boek tijdens de Boekenweek te kopen met als voornaamste reden dat ik het Boekenweekgeschenk erbij krijg. Ik heb mezelf nooit als een groot, laat staan fanatiek verzamelaar gezien, maar dat schijnt voor deze reeks niet op te gaan.

Toch bekruipt me elk jaar opnieuw het gevoel dat ik er voor de laatste keer gevolg aan heb gegeven wanneer ik heb boekje in de kast opberg. Zo geweldig van kwaliteit zijn ze nu ook weer niet in veel gevallen. Ja, er zitten positieve uitschieters bij die het de moeite waard maken. Doch daar hoef ik ze niet in de Boekenweek zelf voor aan te schaffen. Vaak zijn de gratis boekjes al snel op de tweedehands markt terug te vinden.

Inmiddels is de Boekenweek al twee dagen oud en ben ik nog niet speciaal naar de boekhandel geweest voor het Boekenweekgeschenk. Ga ik dit jaar breken met een voor mij lange traditie? Of ga ik voor een 30-jarig jubileum?

~ ~ ~

Dit is een bijdrage voor het #50books initiatief dat in 2016 door Hendrik-Jan de Wit wordt verzorgd.
Vraag 11
Ga je in de boekenweek speciaal naar de boekwinkel voor het boekenweekgeschenk?

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *