Geef toe aan een ander boek

Dit jaar ben ik van plan om veel, zo niet alles te lezen wat Jerzy Kosinski geschreven heeft. Daar gaat veel tijd in zitten. En mezelf kennende weet ik dat er een moment gaat komen waarop ik wel eens iets anders wil gaan lezen. Met het risico dat dit initiatief voortijdig in de kiem gesmoord wordt. Het plan is dus om van elke twee weken er maximaal eentje aan Jerzy Kosinski te wijden. Dan blijft er ook ruimte over voor andere lectuur.

Een kleine drie maanden heb ik dit volgehouden. Totdat er een drukke testperiode op het werk aanbrak. Er bleef in de avonduren niet veel tijd over om te lezen. Inmiddels was de boekenweek aangebroken, kocht mijn Inge een nieuwe A.F.Th. van der Heijden en kreeg ik via Agnes ineens een volle lading boeken geleverd. Toen er weer wat ruimte kwam om een boek op te pakken had ik zoals min of meer verwacht even geen zin om met Kosinski verder te gaan. Daarvoor lagen er simpelweg te veel nieuwe boeken op mijn studeerkamer. Zonder er moeilijk over te doen pakte ik  een exemplaar van een willekeurige stapel en begon te lezen. Ook in de week die eigenlijk gereserveerd was voor Kosinski.

Ik beschouw het als mijn vorm van een ‘guilty pleasure’ op leesgebied. Niet zozeer het lezen van iets waarvoor je je misschien schaamt, maar even een boek opzij leggen wanneer je voelt dat je iets anders moet lezen. In plaats van koppig door te blijven lezen in een boek waarvoor het enthousiasme tijdelijk minder is geworden, heb ik geleerd dat het beter is om dit te accepteren want anders verdwijnt de zin om te lezen helemaal. En dat is natuurlijk veel erger.

Dus heb ik nu het boekenweekgeschenk door Esther Gerritsen gelezen, en daarna nog wat boeken van Joris Luyendijk, Arnon Grunberg en Jelle Brandt Corstius. Nu voel ik geleidelijk de oorspronkelijke nieuwsgierigheid naar het werk van Kosinski weer terugkomen. Alleen ben ik voorlopig nog even druk met de survivalrun die we aan het opbouwen zijn en waar ik zelf mee doe aan de clubkampioenschappen op zaterdag en als jurylid op zondag bij een van de hindernissen sta wanneer de officiële wedstrijdruns gelopen worden.

Maar daarna ga ik weer verder in The Hermit of 69th Street. Ik kan haast niet wachten.

~ ~ ~

Dit is een bijdrage voor het #50books initiatief dat in 2016 door Hendrik-Jan de Wit wordt verzorgd.

Vraag 13
Heb je ook ‘guilty-pleasure’ boeken en lees je die stiekem of juist niet?
~ ~ ~

5 reacties op “Geef toe aan een ander boek”

  1. Ik denk niet dat ik ooit al een jaar gehad heb waarin ik zoveel gelezen heb, ook buiten mijn comfortzone zeg maar … en al lekker 3 boeken heb gewonnen ☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *