In de beperking toont zich de meester

In mijn mailbox zitten twee uitnodigingen om een recensie te schrijven voor onlangs gepubliceerde boeken. Ondanks dat ik me vereerd voel dat men de moeite neemt om mij hiervoor aan te schrijven en ook nog eens de boeken gratis ter beschikking stelt zal ik vriendelijk doch beslist er niet op in gaan. Mij ontbreekt voornamelijk de tijd maar ook de zin in het lezen van iets compleet nieuws.

Momenteel doe ik eigenlijk niets liever dan het (her)lezen van boeken die in mijn bezit zijn.

Zou het een teken zijn dat ik een fase heb bereikt dat nostalgie gaat overheersen? Dat ik niet meer warm kan worden voor nieuwe dingen? Ongemerkt aanbeland in het voorportaal van ‘vroeger was alles beter’? Ik moet er niet aan denken.

Nee, ik stel mezelf gerust dat het meer te maken heeft met verdieping. Niet ‘mile wide’, maar ‘mile deep’. De spaarzame tijd die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben niet verloren te laten gaan aan iets waarvan niet bij voorbaat vast staat dat het goed is. Liever een boek (her)lezen waarvan ik weet (doordat ik het zelf al eens eerder gelezen heb of op basis van betrouwbare info) dat het de kwaliteit zal bieden waar ik naar op zoek ben.

En ja, af en toe speelt zeker een mate van herkenning mee. Mijn voornemen (waar helaas de klad is in geraakt) om dit jaar veel van Kosinski te lezen is daar ook deels uit voortgekomen.

Gisteravond las ik de volgende passage en voelde me gesterkt in mijn overtuiging:

“I believe that having a great diversity of teachers is harmful and confusing for a young mind, in the same way I believe that it is better to know one book intimately than a hundred superficially,” he said. “I know the modern world tends not to agree with me, but after all, Plato had only one teacher, and Alexander.”
[Julian Morrow in The Secret History, p.31, Donna Tartt]

Niet dat ik me tot één boek ga beperken. Ik zou niet weten welk boek dat dan zou moeten zijn. Wel dat ik ik minder ga proberen om krampachtig vanalles op allerlei gebied bij te houden. Hopelijk blijft het goede vanzelf bovendrijven zodat het voor het grijpen ligt wanneer ik er aan toe ben.

secrethistory
Under the influence of their charismatic classics professor, a group of clever, eccentric misfits at an elite New England college discover a way of thinking and living that is a world away from the humdrum existence of their contemporaries. But when they go beyond the boundaries of normal morality they slip gradually from obsession to corruption and betrayal, and at last – inexorably – into evil.

The Secret History
Donna Tartt
Uitgeverij Vintage
ISBN 9781400031702

~ ~ ~

8 reacties op “In de beperking toont zich de meester”

  1. Heel goed dat je je niet gek laat maken, Peter. Het is inderdaad leuk om zo’n mail te krijgen, maar er is ook niets mis mee om te weigeren. Van tegen je zin iets gaan lezen krijg je toch geen mooie artikelen…

  2. Blijft een lekker boek. Ik heb het vorig jaar opnieuw gelezen voordat het Puttertje uitkwam. Ik heb er weer van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *