Ik (her)las The Secret History

Nu Onderworpen gelezen en besproken is wil ik vandaag kort stilstaan bij The Secret History van Donna Tartt. Ik had me voorgenomen om eerst nog eens haar twee eerdere boeken te lezen alvorens aan The Goldfinch te beginnen. Wat ik me meen te herinneren is dat ik The Secret History ergens in 1994 of 1995 heb gelezen. Maar echt zeker weten doe ik het niet. Wel dat ik het een goed verhaal vond. Ik was benieuwd of dat bij een herlezing opnieuw het geval zou zijn.
Het verhaal speelt zich af op een universiteit waar een nieuwkomer (tevens de verteller) aansluiting vindt bij een groepje studenten die klassieke talen en cultuur als hun specialiteit hebben. Niet alleen zijn het redelijke excentrieke personages, ze hebben er bovendien voor gekozen geïsoleerd van de rest al hun lessen te volgen bij slechts één docent.
Na een moeizaam begin wordt de ik-persoon opgenomen in deze vriendenclub en hoort hij er helemaal bij. Het duurt vervolgens niet lang voordat hij deelgenoot wordt van een verschrikkelijk geheim dat de groep met zich meedraagt. Probleem is dat de eensgezindheid flink op de proef wordt gesteld wanneer het lijkt of een van de leden op het punt staat dit geheim naar buiten te brengen.
Tot zover had het boek geen verrassingen voor me. De schrijfstijl was nog steeds zo mooi en verzorgd als wat ik me van de eerste keer wist te herinneren. En ook de plot van het verhaal ging zoals ik wist dat het zou gaan. De meerwaarde zat ‘m in de talrijke verwijzingen en terzijdes die bij deze herlezing veel meer (of nu pas) opvielen en een extra bewijs vormden hoe goed dit debuut van Donna Tartt in elkaar zat.
Iets vreemds deed zich voor bij toen ik bij Book II was aangekomen. We zitten halverwege de 560 bladzijdes en een nieuwe dramatische ontwikkeling heeft zich voorgedaan. Het zal de opmaat zijn tot een tweede ‘secret history’ als ik het zo mag samenvatten. Het vreemde nu is dat ik me dit gedeelte juist niet meer wist te herinneren. Zelfs niet af en toe flarden. Gewoon helemaal niets. Alsof ik bij eerste lezing hier gestopt was. Misschien het boek tijdelijk aan de kant gelegd voor welke reden dan ook. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik dat doe.
Aldus was The Secret History gedeeltelijk herlezing alsook eerste lezing. Maar zowel Book I als Book II bevielen mij dermate goed dat ik zeker van plan ben het gehele boek ooit opnieuw te gaan lezen. En daarom gaat dit exemplaar weer netjes terug de kast in. Voor later.

Eindoordeel: mag blijven

~ ~ ~
Ga naar mijn boekenkast om alle tot dusverre besproken boeken te vinden en wie weet zit er eentje tussen die weg mag en waar jij al tijden naar op zoek bent. 
~ ~ ~
secrethistory
Under the influence of their charismatic classics professor, a group of clever, eccentric misfits at an elite New England college discover a way of thinking and living that is a world away from the humdrum existence of their contemporaries. But when they go beyond the boundaries of normal morality they slip gradually from obsession to corruption and betrayal, and at last – inexorably – into evil.
The Secret History
Donna Tartt
Uitgeverij Vintage
ISBN 9781400031702
~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *