De notaris legt het nog een keer uit

Een relatie kan eigenlijk maar op twee manieren tot een einde komen:

  1. een van de partners komt te overlijden;
  2. of een van de partners vertrekt.

In het eerste geval zorg je ervoor dat het gezamenlijk vermogen bij de overgebleven partner blijft, en in het tweede geval is het de bedoeling dat dit juist eerlijk verdeeld wordt.
Dat is in een notendop wat we vandaag gaan bespreken, aldus de notaris waar we waren aangeschoven omdat het misschien toch eens tijd werd belangrijke zaken zoals geregistreerd partnerschap en testament goed vast te leggen nu de aankoop van een nieuw huis definitief is. We knikten als teken dat we het hadden begrepen.
Ruim anderhalf uur later vroeg hij of het ons al duizelde. Dat viel wel mee. Ondanks dat het een complexe materie is vanwege bijvoorbeeld kinderen uit een vorige relatie en een eigen bedrijf dat op naam van Inge staat, hadden we goed inzicht gekregen in de vorm die het beste bij onze situatie en wensen zou passen. Ons kennende zouden we er een aantals nachtjes over slapen om er dan een klap op te geven ter bevestiging.
Toen we wilden afronden schoot me plots alsnog een vraag te binnen. Het ging over een ogenschijnlijk futiel detail. Naar wij dachten. Maar dat bleek een misrekening. Het koste ons allereerst een kwartier voordat we zelf doorhadden hoe ingewikkeld erfrecht in elkaar zat en vervolgens nog eens een kwartier voordat de notaris een fiscaal juridisch voordelige wijze gevonden had om dit geregeld te krijgen.
Ter illustratie gebruikte hij een bijzonder lugubere anekdote over een man die zijn kinderen en vrouw had neergeschoten en vervolgens zelfmoord had gepleegd. Je staat er niet bij stil, maar voor de verdeling van de erfenis is het essentieel te weten in welke volgorde de gezinsleden zijn overleden. In dit geval kwam het gehele vermogen bij de erfgenamen van de man terecht omdat hij logischerwijs degene was die het laatst was komen te overlijden.
Niet dat we denken dat dit voorbeeld navolging verdient, maar het hielp ons wel beter te begrijpen wat de notaris ons eerst zonder al te veel succes probeerde uit te leggen. Ik denk dat ik het nu niet snel zal vergeten.

4 reacties op “De notaris legt het nog een keer uit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *