Een perfecte dag om weer aan te haken

Het examen Projectmanagement is achter de rug. Er is een huis verkocht. Ons eigen huis staat inmiddels te koop. En de voorbereidingen rondom de verbouwing van en verhuizing naar ons nieuwe huis beginnen vorm te krijgen. Nog genoeg te doen, maar het leek me dat er toch weer wat tijd vrijgemaakt kon worden voor Een perfecte dag voor literatuur. Wat een mooi toeval dat Cathelijne met een email kwam waarin ze de start van een nieuw seizoen in ietwat gewijzigde vorm aankondigde. De verplichting om altijd mee te doen komt te vervallen wat het een stuk makkelijker maakt om het lezen van nieuwe boeken plus erover bloggen af te stemmen op mijn agenda.
De twijfels die ik nog had verdwenen meteen toen ik een fragment las uit het eerste boek van dit seizoen, Hoe lees ik? door Lidewijde Paris. Het sprak me ontzettend aan. Ik bedacht me geen ogenblik langer en gaf aan dat ik weer van de partij was. Inmiddels heb ik de eerste honderd bladzijdes gelezen en geniet ik met volle teugen hoe Lidewijde op een bijzonder toegankelijke manier uitleg geeft over hoe zij een romantekst tot zich neemt. Erg onderhoudend.
Vandaag zag ik een youtube video van haar voorbij komen waarin ze in het kort aangeeft wat (literaire) smaak is. Ik zou zeggen, speel het eens af (het duurt slechts een kleine twee minuten) want ik kan wel proberen uit te leggen waarom ik zo gecharmeerd ben van Lidewijde maar misschien dat je het beter zelf kunt ervaren:

hoeleesiklidewijdeparis

Romans zijn vaak meer dan alleen een verhaal. Er wordt met structuur gespeeld, met perspectief, beelden en taal, waardoor een boek een extra betekenis of tweede laag krijgt. Maar die stille signalen van de schrijver zijn niet altijd makkelijk te ontdekken. In Hoe lees ik? laat Lidewijde Paris zien hoe zij die signalen vindt en uitlegt. Aan de hand van verschillende fragmenten behandelt ze de literaire trucs en technieken. Dat maakt dit boek ook voor beginnende schrijvers interessant.
Hoe lees ik?
Lidewijde Paris
Uitgever Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046821084
 

2 reacties op “Een perfecte dag om weer aan te haken”

    1. Ja, ik vond het ook een heel leuk filmpje. Er volgen nog drie andere onderwerpen. Met het boek ben ik halverwege. Maar het gaat vlot, dus dit weekend zal ik het wel uit weten te lezen. En dan ook hier nadenken hoe ik erover ga bloggen. Maar daar hebben we gelukkig nog even de tijd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *