"Een land waarin we op een volwassen manier kunnen praten over een kinderfeest"

zwartepiet

Kinderombudsman Margrite Kalverboer op NOS:

Zwarte Piet is in zijn huidige vorm in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag omdat de figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Daarom moet Zwarte Piet zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer kunnen ervaren bij het Sinterklaasfeest.

Ondanks verschillen zijn de geraadpleegde kinderen eensgezind, aldus de ombudsman. “Alle jongeren met wie is gesproken vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast moet worden als er kinderen en jongeren zijn die zich door zijn huidige uiterlijk gediscrimineerd voelen.”

Ook vinden ze dat volwassenen de Zwarte Piet-discussie op een onplezierige manier domineren.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer in Trouw:

“Het debat is gepolariseerd rond volwassenen. Kinderen zijn er de dupe van. Wij hebben met veel kinderen gesproken, in een veilige omgeving, waar ze niets ingefluisterd kregen door ouders. Opvallend vaak geven ze aan dat volwassenen moeten stoppen met ruzie maken. Ik zat daar eerlijk gezegd wel met plaatsvervangende schaamte.

Ik zou echt hopen dat ouders en scholen zich iets nederiger opstellen en eerst eens vragen wat kinderen er zelf van vinden. Die kunnen heel praktische oplossingen bedenken. Het maakt hen vaak niet uit als hij niet meer zwart is of andere kleuren krijgt. Dan noemen ze hem gewoon Piet.”

De Kinderombudsman op NOS:

zegt dat ze veel e-mails heeft gekregen met doodsbedreigingen, verwensingen van ernstige ziektes en opmerkingen dat ze naar een ander land moet. Ze hield wel rekening met heftige reacties, maar dit had ze niet verwacht, zegt ze. Het gaat alleen om dreigmails, telefoontjes zijn er niet binnengekomen.

PvdA-leider Samsom op NOS:

vindt dat bedreigers en schelders zich moeten schamen. Als Zwarte Piet verandert is dat volgens hem niet het einde van Nederland. “Dat ís Nederland. Een land waarin we op een volwassen manier kunnen praten over een kinderfeest.”

Volwassenen op facebook:

~ ~ ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *