Bij Kitty Kilian las ik de oproep wat wij als bloggers zelf kunnen doen aan het waken over onze digitale privacy en van de bezoekers op onze website. Ook zij is geschrokken van hetgeen Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis beschrijven in hun boek Je hebt wél iets te verbergen:
[…] als je dit boek leest, sta je er als website-eigenaar opeens bij stil dat je niet alleen jouw eigen gegevens, maar ook die van al je bezoekers gratis en voor niks aan Google levert. En aan Facebook. Of aan ScoreCard Research. […] Of aan Gravatar.
Ze kwam hier achter door haar eigen site te laten scannen op deze verborgen trackers. Er bleken zeven trackers op de achtergrond te draaien die gegevens van haar bezoekers ongemerkt doorsluizen naar commerciële bedrijven waarvan het onduidelijk is wat zij er vervolgens mee doen. Het simpele feit dat je een Like-knopje voor facebook op je site hebt staan betekent al dat bezoekersdata gedeeld wordt met facebook. Zelfs als jouw bezoeker helemaal geen facebook account heeft.
Nu kun je de verantwoordelijkheid natuurlijk bij je bezoekers leggen. Als zij niet willen dat hun gegevens gedeeld worden moeten ze maar zorgen dat ze hun webbrowers zodanig hebben ingesteld dat ze hun digitale sporen nergens achterlaten. Maar het is wel zo netjes, zeker als je deze aantasting van onze privacy enigszins wilt inperken, om deze trackers op je eigen site waar mogelijk uit te schakelen en/of te vervangen door alternatieven die meer privacy vriendelijk zijn.
Zelf heb ik Ghostery geïnstalleerd om mij op deze twee gebieden behulpzaam te zijn1. Hiermee kan ik bij elke website die ik bezoek meteen zien welke trackers er draaien en wat voor doel ze hebben. Indien gewenst kan ik ze dan permanent of tijdelijk uitschakelen. Maar ik kan ook mijn site bezoeken en zien welke trackers ik zonder het te weten op mijn bezoekers loslaat2.
Dat bleken er in mijn geval niet zo heel veel te zijn. Eén om precies te zijn. En die is nu ook uitgeschakeld.
Dus is je digitale veiligheid je lief, blijf dan gerust mijn site bezoeken. Ondertussen ga ik door het met me verder verdiepen in deze verontrustende materie, en ik raad iedereen dat aan ook te doen. Het boek van Martijn en Tokmetzis is daarvoor een heel goede start. Of kijk vanaf maandag naar De privacyweken op NPO3 waar de auteurs van Je hebt wél iets te verbergen ook aan meewerken.